Trainingen van de RHH.

Zowel de geleiders als de honden krijgen bij de RHH een intensieve training. Van de geleiders wordt o.a. verwacht dat zij thuis zijn in aardbevingskunde, gebouwenkunde, EHBO (voor zowel mens als dier), veiligheid bij het werken op puin, kaartlezen en kompas gebruik. De geleiders moeten in teamverband kunnen werken en uiteraard het gedrag van de honden goed kunnen lezen.

Van de honden wordt verwacht dat ze gezond zijn, lekker in hun vel zitten, niet snel onder de indruk zijn van lawaai, rook, hectische omgeving, buitgericht zijn, goed kunnen en willen zoeken en uiteraard ook aangeven.
De hond moet aan de volgende eisen voldoen: evenwichtig, moed, doorzettingsvermogen en sociaal gedrag ten opzichte van mens en dier, rustig goed puinlopen, in allerlei soorten transportmiddelen vervoert kunnen worden, op bivak rustig kunnen blijven liggen etc. Het ras van de hond is niet van belang voor het werk als reddingshond bij de RHH. Naast kruisingen wordt er o.a. gewerkt met Australian Shepherd, Hollandse Schapendoes, Beauceron, Labrador Retriever, Flatcoated Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Hollandse Smoushond, Duitse Herder, Border Collie.

Van het reddingshonden team (geleider plus hond) wordt verwacht dat ze een goede baas - hond verhouding hebben.
Bij de RHH is het teamverband erg belangrijk. De mensen moeten van elkaar op aan kunnen en elkaar kunnen steunen daar waar nodig. Op een inzet wordt er onder zeer primitieve omstandigheden en onder grote druk gewerkt, teamwork kan van levensbelang zijn. Al vele jaren gaan er leden van de RHH naar Oostenrijk en Tsjechïe voor de Lawinehondencursus en / of Reddingshondencursus.
Verder organiseert de RHH voor haar leden een trainingsweekend in Nederland en een trainingsweek in de Belgische Ardennen.

Bij trainingen en inzetten wordt gewerkt met een inzetleider en coördinator. Per 2 of 3 reddingshonden teams is er 1 inzetleider en 1 coördinator aanwezig. De inzetleider kijkt naar het functioneren van de hond en geleider, geeft ondersteuning / coaching / neemt bij twijfel een besluit. De coördinator houdt het geheel meer in de gaten en regelt de communicatie tussen eventuele andere hulpverleningsinstanties. Verder werken we met logistieke ondersteuning zoals bivak maken, tenten opzetten, eten en drinken verzorgen etc.

Op trainingen van de RHH zijn bezoekers van harte welkom.
In de agenda van de RHH kunt u zien wanneer er trainingen zijn.