<< 2013Nieuws in 20142015 >>

 

14 december
RHH IRO puinexamen, Breda

 

23 november
RHH Inzet, Den Haag

Zoekactie naar vermiste man (57) in de omgeving van Den Haag. Het inzetverslag kunt u lezen op inzetten.

9 november
RHH Puintraining, Breda

In een voormalig onderwijsinstelling vond dit weekend de training plaats. Zonnetje, bezoeker, oefenslachtoffers en collega reddingshondengroep waren een prettige aanvulling op de dag.

Op de locatie zijn we gestart als een groep, waardoor we elkaars honden konden observeren en die in de nabespreking allen individueel aan bod kwamen. Daarna werd er gewerkt in twee groepen. De locatie bood genoeg mogelijkheden om zowel binnen als buiten te zoeken.

RHH ©
RHH ©

Iedere hond werd op zijn / haar niveau uitgedaagd en kwam tot een succes. Van pup tot inzetbare hond, zelfs de bejaarde Lieke genoot nog van haar aangepaste zoekactie(tje ).

 

18 tot 25 oktober
RHH Trainingsweek, Tsjechië

De RHH heeft een puintrainingsweek in Tsjechië georganiseerd. Waardoor ook leden van andere reddingshonden groepen (Belgische Espero, Oger, Oostenrijkse Rode Kruis) in de gelegenheid waren hieraan deel te nemen. Naast de eigen trainers heeft ook Klaus Markulak van het Oostenrijkse Rode Kruis de diverse handlers begeleid met trainingsadviezen en tips. Tevens was hij de examenleider.

Voor de geïnteresseerde deelnemers was er de mogelijkheid om aan het einde van de week (onder zeer natte omstandigheden) een IRO- puin examen af te leggen. De examinator was dhr. Jaroslav Sedlak. 4 RHH teams en 4 teams van de overige groepen zijn er geslaagd voor de diverse examens.

RHH ©
RHH ©

RHH ©
RHH ©

Door deze meerdaagse training waren honden en hun geleiders in staat om flinke stappen in hun trainingsontwikkeling te zetten. De gehele week werd als zeer leerzaam ervaren door iedereen.

12 oktober
RHH Puintraining, Utrecht

5 oktober
RHH Inzetoefening, Utrecht

De RHH maakt in het trainingsschema een aantal keren per jaar ruimte voor een inzetoefening. Dit wordt zowel in het bos als op een puinlocatie uitgevoerd.

Voorafgaand aan de oefening worden we op de hoogte gesteld van locatie en kaartgegevens.

Op het terrein wordt er een briefing gegeven en daarna is het aan de coördinator om de RHH teams zo goed mogelijk in te zetten en binnen de gestelde tijd de zoekactie uit te voeren. Na afloop vindt er een debriefing plaats en krijgen we allemaal te horen of we het aantal oefenslachtoffers hebben gevonden, of ons inzetplan goed is uitgevoerd, hoe de communicatie onderling is geweest en of we adequaat hebben gehandeld.

Het was een geslaagde dag en we kijken weer terug op een succesvolle inzetoefening.

 

21 september
RHH Bostraining, Austerlitz

14 september
RHH Lezing speurhonden - puppyproject, Hellevoetsluis

Wesley Visscher krijgt met zijn puppy project binnen het speurhondenwerk steeds meer bekendheid. Vlak voor zijn vertrek naar de VS zijn we nog in de gelegenheid meer te horen over dit project, maar ook twee van zijn hondjes aan het werk te zien.

Een transparante lezing met veel enthousiasme en praktijkkennis. Van 3 oktober tot en met 19 december is Wesley werkzaam bij Gak9 (South Carolina, USA).

Om u een indruk te geven: https://youty.be/1JtOE5MjDy8

Noa, het kleine turbo cockertje.

 

24 augustus
RHH Bostraining, Austerlitz

Trainen met de jongste aanwinsten leidt vaak tot een vermakelijk schouwspel

Het weglopen en verdwijnen van een oefenslachtoffer maakt ze gemotiveerd om op 'jacht' te gaan.

Ze zijn overtuigd te weten waar de persoon is verdwenen, maar hebben soms niet correct kunnen markeren en dit zorgt voor grote vraagtekens in de ogen van de pups.

RHH ©
RHH ©

Maar het neusje werkt optimaal en ze komen er steeds weer uit. Hoe blij zijn ze dan ...

9 en 10 augustus
RHH Grottentraining, Valmeer

2 augustus
RHH Een nieuwe telg uit het Noorden.

RHH ©

Met 9 weken maakte zij de reis vanuit het Scandinavische naar Nederland. Zo gewenst en zo op haar plek bij ons RHHlid Vivian Schoenmakers.

Haar eerste indruk leidde al tot een dikke glimlach bij de andere teamleden. Elke plas was te aantrekkelijk om voorbij te stappen, daar moet je in...

Dua Shootdogs Golden Essential is haar volledige naam, maar haar roepnaam wordt Dua. Wij wensen Vivian en Jan veel plezier bij het opleiden van deze guitige Golden Retriever.

 

20 juli
RHH Puintraining, Klundert

13 juli
RHH Inzet, Austerlitz

Zoekactie naar vermiste man (47) in de omgeving van Austerlitz Het inzetverslag kunt u lezen op inzetten.

6 juli
RHH Puintraining, Klundert

2 en 3 juli
RHH Inzet Amersfoort

Een inzet naar een vermiste man (31) in Amersfoort. Het inzetverslag kunt u lezen op inzetten.

 

28 en 29 juni, Oosterhout

RHH ©

Op zaterdag 28 en zondag 29 juni heeft er in Nederland voor het eerst een Nationale Mission Readness Test Area, according to IRO MRT guidelines (inzet test) plaatsgevonden. Van de RHH hebben na intensieve trainingen en een test voor mens en hond, 3 van onze leden dit felbegeerde certificaat in ontvangst kunnen nemen. Ellen met Sam, Elly met Magic en Marjoleine met Loesje.

Wij willen deze mensen met hun honden feliciteren met dit mooie resultaat.

14 juni, Noordwijk

Tijdens de veiligheidsdag in Noordwijk was het publiek in de gelegenheid om kennis te maken met een nieuwe aanwinst bij de RHH.

RHH ©

Deze prachtig 9 week oude labrador pup, uit Zweden, gaat ons team versterken. Dit reutje, die niet genoeg krijgt van de wereld om hem heen, heeft de naam Wingames Blue Ed.

Met de naam Sieger wordt hij geroepen en met een dikke kwispel komt hij nu al aanrennen.

We wensen Ellen Messing veel plezier met dit veelbelovende mannetje.

RHH ©

14 juni
RHH Veiligheidsdag, Noordwijk

Een eerste lustrum zou je het kunnen noemen. Al 5 jaar neemt de RHH deel aan de Veiligheidsdag in Noordwijk en verzorgt daar demonstraties op het puin. Met de burgemeester als slachtoffer, het ontvangen van het beeldje "het Reddertje" en enthousiast publiek worden die dagen als bijzonder prettig ervaren.

RHH ©

De demonstraties "zoeken in het puin" werden steeds uitgevoerd door twee RHH honden + geleider, een RHH oefenslachtoffer, een RHH inzetleider, maar ook met ondersteuning van de Brandweer Hollands Midden. Laatste zorgde voor de veiligheid en het bergen van het oefenslachtoffer.

http://www.blikopnoordwijk.nl/nieuws/item/4885-thema-reddingshonden-op-veiligheidsdag-noordwijk

Om een beeld van zo'n demo te krijgen kunt u gebruik maken van de volgende link

https://www.youtube.com/watch?v=ySen4g5p7do&list=WL&index=6

Dankzij de medewerking van de Gebr. v.d. Putten was ook dit jaar het puin weer naar onze grote tevredenheid geplaatst.

1 juni

Op zondag 1 juni 2014 werd Jade , de 4-jarige Golden retriever, die op elk gezicht een glimlach wist te toveren, getroffen door een acute harststilstand. Alle pogingen om haar te terug te brengen mochten niet baten.

RHH ©

De RHH zal deze vrolijke dame, die zeer intens genoot van de trainingen en al haar neuswerk, enorm gaan missen. Haar plotselinge overlijden is nog steeds onwerkelijk.
Wij wensen Vivian en Jan heel veel sterkte.

1 juni
RHH Bostraining, Dongen

 

23, 24 en 25 mei
RHH ESAR, Tielen

Dit weekend namen geleiders en honden van de RHH deel aan een ESAR (European Search and Rescue) trainingsweekend met een internationaal karakter. In het Belgische Tielen waren diverse teams uitgenodigd om in samenwerkingsverband meerdere inzet- en trainingsoefeningen uit te voeren. Vanuit het principe van collegiale uitwisseling werden de teams van RHH, Delta, RHV ZON, SARdog NL, DSAR (uit Nederland) en Sardogs Thor en Esar (uit België)in de gelegenheid gesteld op diverse puin -en vlakte locaties van elkaar te leren.

Door een sterke organisatie werd het weekend als zeer leerzaam en prettig ervaren. Dank aan ESAR België.

RHH ©
RHH ©

 

27 april
RHH

Vandaag is het "International Day of Search and Rescue Dogs". De RHH biedt om die reden een aantal eigenaren met hond de mogelijkheid om een hele dag deel te nemen aan een vlakte training.

Een prachtige gelegenheid om aanwezig te zijn bij het opleiden van onze inzetbare reddingshonden teams en te kijken hoe uw eigen hond deze dag ervaart. Een uitdaging voor baas en hond. Voorkennis is geen vereiste, wel een hond die sociaal naar mens en dier is.

Van de aanmeldingen worden 4 kandidaten uitgekozen om deel te nemen aan deze RHH vlaktetraining.

Aanmelden op bezoekers aanvraagformulier tot zaterdag 10 mei 2014. De winnaars worden, in de week erna, door ons persoonlijk op de hoogte gesteld.

26 april
RHH Bostraining, Teteringen

21 april
RHH Inzet Arnhem

Een succesvolle spoedinzet naar een vermiste man (81) in Arnhem. Het inzetverslag kunt u lezen op inzetten.

20 april
RHH Bostraining, Oosterhout

6 april
RHH Bostraining, Zeist

 

23 maart
RHH Puintraining, Vlaardingen

Dit weekend waren de honden van de RHH te vinden op een puinlocatie in Vlaardingen. De RHH traint honden zowel in bos als op puin.

Bij aankomst wordt het puin geschouwd en beoordeeld op moeilijkheid en eventueel gevaar. Welke externe factoren spelen een rol bij het zoeken? Staat er veel wind waardoor puin naar beneden kan vallen? Is er sprake van water in een kelder of liggen er gevaarlijke stoffen? Voordat de honden gaan zoeken is er een briefing waarbij deze onderdelen worden besproken.

Daarna is het tijd om het oefenslachtoffer weg te leggen. Deze training waren die te vinden onder de grond of hoog op de brokstokken. De honden maken door te blaffen en te graven met hun poten duidelijk waar de oefenslachtoffers liggen. Het is fascinerend om te zien.

RHH ©
RHH ©

RHH ©

Ook vandaag was het prachtig om te zien hoe hoog de zoekmotivatie van onze RHH honden is en het plezier wat zij hebben.

Toch geweldig om zo je neus te kunnen gebruiken.

RHH ©

9 maart
RHH Puintraining, Vlaardingen

 

22 februari
RHH Bostraining, Austerlitz

In de bossen van Austerlitz waren de RHH honden en hun geleiders intensief aan het trainen. Vandaag stond in het teken van inzet-oefeningen met meerdere oefenslachtoffers.

Meerdere honden gaan naar het startpunt en worden op linie gezet. Op teken van de inzetleider vertrekken zij zoekend op linie en met elkaar. Honden moeten in staat zijn, zonder elkaar te storen, hun taak uit te voeren... het lokaliseren van het oefenslachtoffer.

RHH ©
RHH ©

RHH ©

Als het slachtoffer wordt gevonden zou het zo kunnen zijn dat dit door meerdere honden op hetzelfde moment plaatsvindt. Toch zal elke hond terug naar zijn geleider moeten gaan met het bringsel in de bek om duidelijk te maken dat hij/zij gevonden heeft.

RHH ©

Na het veiligstellen van het oefenslachtoffer wordt de linie met honden weer opgesteld en zal per portofoon de nieuwe start van het verder zoeken worden gegeven.

Met deze manier van trainen werken we aan een constante kwaliteit van onze inzethonden, bieden wij jonge honden de gelegenheid te leren en houden zo onze vaardigheden op peil.

9 februari
RHH Puintraining, Zwolle

RHH ©

Met toestemming van sloper van Beelen uit Nunspeet waren de geleiders en de RHH honden te vinden op een grote puinlocatie van een voormalig ziekenhuis is Zwolle. Kelders onder water, pittige wind met gevaar van loslatend puin, geurstromen die continue veranderden... het was er allemaal.

We zijn gestart met een zoekopdracht (buiten) waarbij het oefenslachtoffer te vinden was in het randpuin. Diep weggestopt en door de wervelende wind steeds weer vanaf een andere positie door de honden aangegeven. Mooi om te zien hoe de hond altijd zijn weg vindt om ons duidelijk te maken waar we moeten zijn.

Ook binnen, waar de restanten van het gebouw te betreden waren, hebben we meerdere mogelijkheden benut om de oefeningen voor de honden zo divers mogelijk aan te bieden. Een zeer geslaagde training voor de baas en de hond. We kijken uit naar de volgende. U kunt als bezoeker daar bij aanwezig zijn.

2 februari
RHH Inzet, Den Helder

Op verzoek van de politie Hollands Midden is er op zondag 2 februari met 25 honden in de omgeving van Den Helder gezocht naar een sinds 19 januari vermiste man uit Noordwijk. Het inzetverslag kunt u lezen op inzetten.

RHH ©

 

26 januari
RHH Inzet, Oostvoorne

Op zondag 26 januari hebben de samenwerkende reddingshonden een grootscheepse zoekactie gehouden in de natuurgebieden in de omgeving van Oostvoorne. Tijdens deze zoekactie is gezocht naar een sinds 26 september vermiste vrouw. Het inzetverslag kunt u lezen op inzetten.

RHH ©
RHH ©

12 januari
RHH Bostraining, Hoge Vuursche

1 januari
RHH

De RHH wenst u een voorspoedig 2014.

RHH ©