<< 2012Nieuws in 20132014 >>

 

22 december
RHH Puintraining, Zwolle

8 december
RHH Bostraining, Austerlitz

 

24 november
RHH Puintraining, Arnhem

9 november
RHH Bostraining, Soest

Vandaag werd onze training bezocht door twee bezoekers. Dankzij hun aanwezigheid waren wij in de gelegenheid de honden voor hen onbekende slachtoffers aan te bieden. Heeft u ook interesse om een training bij te wonen...u kunt zich via het bezoekers aanvraagformulier aanmelden.

De eerste oefening bestond uit een oefen inzet met als opdracht het lokaliseren van 2 slachtoffers. Er werd met meerdere honden tegelijk gezocht, wij spreken dan over op linie werken. Hoewel niet het hele gebied makkelijk begaanbaar was slaagden onze honden er prima in de slachtoffers te vinden. Wat zijn ze dan blij met het speeltje als beloning.

De verdere training bestond uit individueel zoekwerk. Het was weer een leerzame dag.

3 november
RHH Puintraining, Zwolle

 

20 oktober
RHH Puintraining, Wageningen

13 oktober
RHH ESAR, dag 3

12 oktober
RHH ESAR, dag 2

De eerste ESAR training dag zit erop. Door het internationale karakter van dit weekend waren wij in de gelegenheid om kennis te nemen van andere visies in het trainingsaanbod voor reddingshonden.

RHH ©
RHH ©

Daarnaast was er de mogelijkheid om met medewerking van twee Belgische groepen een oefen Mission Readiness Test ( MRT) uit te voeren.

11 oktober
RHH ESAR, Tielen

Vanavond heeft de RHH deelgenomen aan een inzetoefening in België. Deze vond plaats bij de aftrap van het European Search and Rescue ( ESAR) weekend bij onze zuiderburen. De teams van de RHH zullen dit hele weekend te vinden zijn op diverse puinlocaties. Het bivak met de tentjes is neergestreken op het terrein van de Para's in Tielen (B).

5 oktober
RHH Puintraining, Wageningen

RHH ©

Tijdens een gecombineerde bos - puin training in Wageningen hadden wij het genoegen om kennis te maken met de nieuwe aanwinst van Elly de Jager. Deze jonge flatcoated retriever met de officiele naam Flower Tail Fairy Red Ridinghood is geboren op 3 juni 2013. Op haar roepnaam "Mahnou" reageert ze direct en wij zijn buitengewoon gecharmeerd van dit sprankelende teefje.

 

22 september
RHH Bostraining, Austerlitz

8 september
RHH Bostraining, Oosterhout

 

25 augustus
RHH Bostraining, Lage Vuursche

11 augustus
RHH Bostraining, Zeist

 

28 juli
RHH Puintraining, Leiden

14 juli
RHH Bostraining, Zeist

7 juli
RHH Wederom een grootschalige zoekactie in de omgeving van Delft naar een vrouw van 77 jaar.

Op verzoek van de Politie Leiden Zuid en in overleg met het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Landelijke Unit hebben de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties een grootschalige zoekactie gehouden in de omgeving van Delft. Het gaat om de vermissingszaak van een 77 jarige vrouw uit Delft die sinds 22 april wordt vermist.
Een week eerder werd hier ook al, voor dezelfde vermissing, grootschalig gezocht. Deze dag zijn de beoogde zoekgebieden van de eerste zoekactie verder afgerond en zijn er nog enkele gebieden toegevoegd.
Het zoekgebied bestond uit bosgebieden, bosschages en water. In totaal hebben er 29 honden en 44 personen aan deze zoekactie deelgenomen. De RHH heeft 4 honden en 5 personen ingezet. Aan de zoekactie deden de volgende reddingshonden groepen mee: RHWW, VRT, VRH, Delta reddingshonden en de RHH
Tijdens deze zoekactie werd de vermiste helaas niet gevonden.

 

30 juni
RHH Inzet, Delft

Op 30 juni werd een grootschalige zoekactie uitgevoerd in Delft naar een vrouw van 77 jaar. Op verzoek van de Politie Leiden Zuid en landelijk bureau vermiste personen heeft de RHWW een verzoek ontvangen om te assisteren bij een verontrustende vermissingszaak van een vrouw uit Delft die sinds 22 april wordt vermist. Hierop heeft de RHWW direct de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties benaderd. De leden van de inzetgroepen zijn hierop per SMS opgeroepen om op een parkeerplaats nabij het zoekgebied te verzamelen. Na een briefing door de recherche die belast is met deze vermissing werd onder andere gezocht in het natuurgebied ten noorden van de Ikea. In totaal zijn 54 reddingshonden, 73 personen ingezet. De RHH heeft 4 reddingshonden en 5 vrijwilligers ingezet.

Aan de zoekactie deden de volgende reddingshonden groepen mee: RHWW, Reddingshonden NU, RWO, VRT, Vlaamse reddingshonden, Delta reddingshonden, Oger zoekhonden, RHH en RHWZ. Tijdens deze zoekactie werd de vermiste helaas niet gevonden.

16 juni
RHH Puintraining, Amsterdam

11 t/m 13 juni
RHH Deelname 112 Vakdagen, Gorinchem

De RHH is deze dagen aanwezig op de 112 Vakdagen in Gorinchem waar onder andere demonstraties op het puin gegeven worden.

De zoekactie wordt tijdens de demonstratie door een speaker toegelicht.

Het puin is deze editie gesponsord door het puinverwerkingsbedrijf de firma Kok Lexmond, locatie Gorinchem.

RHH ©
RHH ©
RHH ©

 

18 mei
RHH Puintraining, Katwijk

11 mei
Vermissing twee broertjes uit Vleuten.

Sinds de vermissing van de broertjes Ruben en Julian uit Vleuten bekend is geworden heeft de RHWW direct contact met de politie. Daarin zijn alle mogelijkheden besproken om reddingshonden in te zetten bij deze inmiddels dramatische vermissingszaak.
Het is noodzakelijk een zoekgebied of meerdere zoekgebieden te hebben om gericht naar de broertjes te kunnen zoeken met reddingshonden. Een zoekgebied ontstaat door aanwijzingen dat een vermiste persoon zich in dat gebied bevindt. Het doorzoeken van gebieden zonder aanwijzingen is op dit moment nog geen optie voor het onderzoeksteam.
De mogelijkheid van een grootschalige inzet met tientallen reddingshonden en vrijwilligers van de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties is ook besproken en bekend bij de politie.

Wij begrijpen dat er vragen zijn waarom er bij het zoeken door vrijwilligers van het burgerinitiatief nog geen reddingshonden zijn ingezet.

De RHWW en Samenwerkende Reddingshonden Organisaties opereren onder verantwoordelijkheid van de Landelijke Eenheid van de politie.
Op het moment dat het onderzoeksteam gebruik wil maken van onze mogelijkheden, zijn wij 24/7 direct inzetbaar.

5 mei
RHH Bostraining, Dongen

 

27 april
RHH Bostraining, Ede

13 april
RHH Bostraining, Austerlitz

Soms kan een training je naar grote hoogte brengen of laat het de hond op een hoger niveau werken. Ook zou je in dit geval kunnen zeggen dat de lat hoog lag...

RHH ©
RHH ©

Het oefenslachtoffer had een plaats gevonden boven op een hoge houtstapel. De wisselende wind zorgde voor diverse variaties van uitwerken van de geurstromen en de geleiders moesten op afstand blijven.

RHH ©

Op deze manier kregen de honden optimaal de kans om zelfstandig tot een verwijzing te komen.

 

24 maart
RHH Bostraining, Teteringen

Maart roert zijn staart en dat was zeker merkbaar door de gure wind en de kou die onze bostraining vergezelde. Voor oefenslachtoffers is het dan van belang om de juiste kleding te dragen, gebruik te maken van een thermomat om op te liggen en op tijd te worden vervangen. Maar wat is het geweldig om de honden te zien werken, met grote motivatie lange stukken bos afzoeken om uiteindelijk te laten zien waar iemand ligt.

Afwisseling is van belang bij de trainingsopbouw van de jonge honden. Een slachtoffer in een boom, hoe kom je er bij? Wat een uitdaging...

RHH ©
"Ik ruik hier echt wat..."
RHH ©
"Hoe is die daar gekomen?"

Door de sterke wind is het van belang dat honden leren naar de lucht van het slachtoffer toe te werken. Een dag met vele uitdagingen en een tevreden gevoel over de prestatie van onze RHH honden.

16 maart
RHH Bostraining, Austerlitz

2 maart
RHH Bostraining, Teteringen

RHH ©

Deze bostraining bestond uit twee onderdelen. Een uitgebreide inzetoefening voor de gevorderde honden en in de middag werd er getraind met de middengroep. De laatste groep bestaat uit honden die het zoeken al eigen hebben gemaakt, maar waarbij de moeilijkheidsgraad moet worden uitgebreid of bepaalde onderdelen worden verfijnd.

Tijdens de inzetoefening werd de opdracht zo realistisch mogelijk aangeboden en zijn de oefenslachtoffers voor de honden onbekend. Alle slachtoffers werden door de honden gevonden en de oefening werd als zeer zinvol ervaren.

RHH ©

Bijzonder was de lunch, die werd aangeboden door de ouders van een van de slachtoffers. Een welkome traktatie.

 

17 februari
RHH Puintraining, Vlaardingen

3 februari
RHH Puintraining, Vlaardingen

 

19 januari
RHH Bostraining, Zeist

Een sneeuwwitte trainingslocatie in de bossen bij Zeist, hoge motivatie bij onze honden en keer op keer succes in het vinden en verwijzen van de oefenslachtoffers. We zagen deze dag een goede progressie in de zoekontwikkeling van de jonge honden, verfijnen en op niveau houden van de inzetbare honden, het was er allemaal vandaag.

RHH ©
Zoeken, vinden, het speeltje als beloning en ruilen voor een "voertje" bij de baas.

RHH ©
RHH ©
RHH ©

RHH ©
30 december
Jaaroverzicht 2012 van de voorzitter van de RHH. (meer...)

R eddingshonden H ulpdienst H olland / SARdogs Holland in 2012

Van de voorzitter.

Op het randje van 2012 is het weer terugblikken naar een bewogen jaar.

Vrijwillige inzet bij een reddingshondenorganisatie is niet zomaar een hobby, het is een 'way of life'. De stichting Reddingshonden Hulpdienst Holland heeft dit jaar twee nieuwe kaderleden mogen verwelkomen die zich hieraan willen verbinden en samen met hun hond vol enthousiasme werken aan de ontwikkeling tot inzetbaar reddingshondenteam. Daarnaast is de groep uitgebreid met Doortje, een intelligente pup met hopelijk een lange reddingshonden carrière in het verschiet.

De RHH is dit jaar meerdere keren op inzet geweest in eigen land. Het betrof zoekacties in bos, duin en/of waterrijke gebieden. Deze vonden zowel overdag als 's nachts plaats, bij temperaturen ver boven en onder het vriespunt. Er zijn 25 reguliere trainingen geweest, zowel bos als puin, waarbij ook samen gewerkt is met andere reddingshondenorganisaties. Een daarvan betrof een weekendtraining waarbij op de puinlocatie overnacht kon worden. Ook dit jaar heeft een aantal teams tijdens een trainingsweek in Tsjechië het trainingswerk verzilverd door middel van het behalen van examens van de International Rescuedog Organisation. Dit bevalt zo goed dat de RHH alweer druk bezig is met de voorbereidingen van eenzelfde week in 2013, evenals met het aanmelden voor een ESAR-training met Nederlandse en Belgische reddingshondengroepen tijdens een weekend in Geel (B).

Via verschillende wegen heeft de RHH haar enthousiasme, expertise en inzet mogen laten zien. Bijvoorbeeld door een demonstratie van ons werk op de Veiligheidsdag in Noordwijk en het leveren van een bijdrage aan een film behorende bij een boek over praktijkspeuren. Daarnaast mochten wij weer verschillende geïnteresseerde bezoekers ontvangen tijdens onze reguliere trainingen. De meeste van hen waren bereid tijdens de training te fungeren als vreemd oefenslachtoffer. Dat is voor de training van onze honden van groot belang en wij zijn hen daar dan ook dankbaar voor.

Wij zouden dit mooie vrijwilligerswerk niet kunnen doen zonder de steun van donateurs en sponsors.
Dankzij hun giften kunnen wij met onze honden klaar staan om te zoeken naar mensen die het slachtoffer zijn geworden van een ramp of vermissing. Tevens zijn wij dank verschuldigd aan de sloopbedrijven, die hun terreinen beschikbaar hebben gesteld, zodat wij zo realistisch mogelijk hebben kunnen trainen. Hierdoor kunnen wij onze teams op inzetbaar niveau brengen en houden.

Wij zien het jaar 2013 met plezier tegemoet, waarbij boeiende trainingen, het geven van demonstraties en hopelijk niet teveel inzetmomenten in het verschiet liggen. Deze uitdagingen hopen wij aan te gaan in samenwerking met vele andere betrokken vrijwilligers, vandaar voor heel bijzondere mensen onze warme wensen.

Namens al onze leden wens ik u een bijzonder goed, gelukkig en bovenal een veilig 2013 toe.

Ellen Messing
Voorzitter Reddingshonden Hulpdienst Holland
SARdogs Holland)