<< 2010Nieuws in 20112012 >>

 

31 december
RHH © | Jaaroverzicht 2011 van de voorzitter van de RHH. (meer...)

R eddingshonden H ulpdienst H olland / SARdogs Holland in 2011

Van de voorzitter.

Op het randje van 2011 is het weer terugblikken naar een bewogen jaar.
De stichting Reddingshonden Hulpdienst Holland is dit jaar uitgebreid met vier nieuwe honden, waarvan 2 pups van RHH leden. Wij zien met vertrouwen hun ontwikkeling naar inzetbare reddingshond tegemoet. De komst van 3 aspirant-leden zorgt voor een gezonde groei binnen onze stichting.
Helaas hebben we veel te vroeg afscheid moeten nemen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Aydin.

De RHH is dit jaar 9 keer op inzet geweest in eigen land. Het betrof zoekacties in bos en/of waterrijke gebieden, maar ook terreinen (percelen) met bebouwing en parken. Menig inzet werd via de media onder de aandacht gebracht.
Er zijn 22 reguliere trainingen geweest, zowel bos als puin, een trainingsweekend in de Belgische Ardennen en een ESAR-training met Nederlandse en Belgische reddingshondengroepen tijdens een weekend in Geel (B). Ook is er eenmaal samen getraind met andere reddingshondenorganisaties. Daarnaast is een trainingsweek in Tsjechië voor een vijftal leden prachtig afgesloten met een behaald IPO-R examen. Bij verschillende trainingen hebben we bezoekers mogen ontvangen die het werk van de RHH eens van dichtbij wilden bekijken.

Ook dit jaar zouden wij dit mooie vrijwilligerswerk niet hebben kunnen doen zonder de steun van donateurs en sponsors. Dankzij hun giften kunnen wij met onze honden klaar staan om te zoeken naar mensen die het slachtoffer zijn geworden van een ramp of vermissing. Tevens zijn wij dank verschuldigd aan de sloopbedrijven, die hun terreinen beschikbaar hebben gesteld, zodat wij zo realistisch mogelijk hebben kunnen trainen. Hierdoor kunnen wij onze teams op inzetbaar niveau krijgen en houden.

Via verschillende media hebben wij dit jaar onze expertise mogen laten zien. Bijvoorbeeld door het artikel dat verscheen in het januarinummer van Onze Hond. Hierin wordt verslag gedaan van de, in 2010, behaalde Mission Readiness Tests van onze leden. Daarnaast is medewerking verleend aan het informatieve tv-programma "Nieuws Uit De Natuur" waarin uitleg (en demonstratie) werd gegeven over het werken en trainen van reddingshonden .

Wij zien het jaar 2012 met plezier tegemoet, waarbij boeiende trainingen, het geven van demonstraties en hopelijk niet teveel inzetmomenten in het verschiet liggen. Immers, Uw zorg is onze inzet!

Namens al onze leden wens ik u een bijzonder goed, gelukkig en bovenal een veilig 2012 toe.

Ellen Messing
Voorzitter Reddingshonden Hulpdienst Holland
(SARdogs Holland)

23 december
RHH Spoedinzet naar vermiste vrouw in Renkum.

Door de politie Gelderland Midden is tijdens de nachtelijke uren aan de RHWW gevraagd haar hulp aan te bieden om te zoeken naar de vermiste vrouw (68) uit Renkum. De vrouw was de avond ervoor als vermist opgegeven.
Rond de klok van 04:15 uur werd door de inzetcoördinator de reddingshondenteams opgeroepen om zich in Renkum te melden. Omstreeks 06:00 uur waren de eerste teams al aan het zoeken. Gedurende de dag werden de eerste teams door anderen afgelost en om 21:00 uur werd de zoekactie met de reddingshonden afgebroken, de vrouw is daarbij niet gevonden.

Er zijn gedurende deze zoekactie in totaal 37 reddingshonden en 48 vrijwilligers ingezet van verschillende organisaties uit het land. Er is gezocht in en rondom Renkum, zowel in het bebouwde gebied, de bossen en de uiterwaarden. Ook is er op de Rijn gezocht.
De politie was met meerdere agenten gedurende deze zoekactie aanwezig en er is die dag een helikopter ingezet. Ook werd een SMS alert uitgestuurd.

De volgende organisaties hebben aan deze zoekactie deelgenomen; RHWZ, RHH, VRT, RHGD, Oger, Mantrailgroep NL en de RHWW zelf, die ook de coördinatie van de zoekactie voor haar rekening nam.
De RHH heeft deze zoekactie 3 reddingshonden en 6 vrijwilligers ingezet.

18 december
RHH Bostraining, Ede

RHH © |

Een dun laagje ijs op aangevroren plassen maakt al duidelijk dat de winter bijna is aangekomen. De uitademing van onze honden is goed zichtbaar tijdens het zoeken op de heide en met het opkomende zonnetje biedt dit een prachtig sfeerplaatje.

Het zoeken op de heide maakt heel duidelijk wat de effecten van wervelingen zijn in dit gebied en dat het in combinatie met heel weinig wind verrassende zoekpatronen van de hond laat zien.

RHH © |

De RHH mag een nieuw aspirant lid met hond begroeten. Met de komst van de 8 maanden oude Wieze v.d. Doornburght (roepnaam Mila), een Weimeraner teefje, en haar baasje Gijs Borms zien wij deze combinatie met veel plezier bij ons aanhaken. We wensen hen dan ook veel succes.

4 december
RHH Puintraining, Tilburg

 

20 november
RHH Puintraining, Tilburg

6 november
RHH Bostraining, Soest

De trainingen van de RHH zijn afwisselend puin - of bos locaties. Deze zondag waren wij te vinden in de bossen bij Soest. Het prachtige weer en de mooie natuur waren een welkome toevoeging aan ons buitengebeuren. Tijdens een drukte van wandelaars met hond was het bijzonder prettig om te zien hoe goed onze honden zijn gesocialiseerd en zich onder verschillende omstandigheden dan ook netjes blijven gedragen.

De oefeningen werden verdeeld in korte verwijs opdrachten, waarbij er speciaal werd gelet op de netheid van het tonen en brengen van de hondengeleider naar het oefenslachtoffer. De lange zoekactie vond plaats op een zandvlakte met her en der begroeiingen. Hier nam de wind vaak een loopje met ons. Zo was er niets en zo kwam de wind van verschillende richtingen. Ook het wervelen had zijn effect op het zoekwerk van de honden. Deze opdracht vroeg inzicht van zowel de geleider als de inzetleider die een zoekactie altijd aanstuurt.

RHH © |

Inmiddels heeft de RHH twee nieuwe aspiranten en hun hond mogen verwelkomen. Vivian Schoenmakers en haar partner Kevin Vervoort delen hun passie voor het zoekwerk van hun Golden Retriever teefje Jade.

 

15-22 oktober
RHH trainingsweek, Tsjechië

Deze week zijn leden van de RHH aanwezig in Tsjechië voor trainingsdoeleinden en uitbreiding van IRO certificering. Dankzij Wil Hoolwerf als professioneel oefenslachtoffer en de kennis van Frans Hoolwerf bij het appèl en hindernissen zijn er donderdag tijdens het examen, met Ruud Haak als keurmeester, mooie resultaten behaald.
Voor geschiktheid Puin zijn geslaagd Ellen met Sam (91-97) en Marijke met Jolientje (96-85)
Voor Puin A zijn geslaagd Marjolein met Joy (185-42-43), Marjolein met Bliss (199-38-42) en Kim met Spook (195-37-41)
En voor Puin B zijn geslaagd Marjoleine met Lieke (198-40-41) en Marjoleine met Loesje (197-48-40)
Allen zijn dus geslaagd met de kwalificatie "zeer goed". Een prachtig resultaat.

14 oktober
RHH Uitzending SchoolTV

Marjoleine met Loesje en Kim met Pip hebben meegewerkt aan een uitzending van School tv in het kader van de Kinderboekenweek met als thema "dappere dieren".

Link naar "SchoolTV" (vanaf 15:00 min.)

9 oktober
RHH Puintraining, Vlaardingen

Tijdens de puintraining in Vlaardingen kwam een spoed oproep van de Politie Rotterdam tot het verlenen van assistentie. Het zou gaan om het zoeken naar een 10 jarig meisje, die sinds zaterdag 18.30 uur vermist was.

De zoekactie richtte zich op de mogelijk gelopen routes van het meisje. De daarbij behorende plantsoentjes, parkjes en groenstroken werden ook door onze honden afgezocht. De RHH was met 6 personen en 6 honden aanwezig. Tevens stonden nog 5 RHH hondenteams stand-by en 4 teams van de RHWW.

Wij hebben helaas vernomen dat, in de nacht van zondag op maandag, het stoffelijk overschot van het meisje door de politie is aangetroffen in de woning waar zij het laatst was gezien.

De RHH wenst de familie en andere dierbaren veel sterkte bij de verwerking van dit enorme verlies.

1-3 oktober
RHH ESAR trainingsweekend, Belgie

Drie dagen waren de leden van de RHH te vinden in Belgie en wel bij het trainingsweekend ESAR, dit staat voor European Search And Rescuedogs. Een Belgisch initiatief, dat al voor het vierde jaar een groot aantal internationale deelnemers kent.

Door uitwisseling van kennis, samenwerken en vooral veel trainen zijn deze weekenden een goede basis om elkaar te ondersteunen bij inzetten op internationaal gebied.

RHH © |  RHH © |  RHH © |

Vanuit verschillende disciplines waren deskundigen aanwezig en namen deel aan de inzetoefeningen. Te denken valt aan bijvoorbeeld de beroepsbrandweer met hun specifieke kennis op het gebied van abseilen.
De RHH kijkt terug op een zinvol en aangenaam trainingsweekend en bedanken de Vlaamse collegae voor de organisatie hiervan.

 

25 september
RHH Puintraining, Vlaardingen

10 september
RHH Puintraining, Vlaardingen

 

21 augustus
RHH Grote zoekactie naar vermiste vrouw (89) uit Amstelveen.

Ondanks de inzet van 7 samenwerkende reddingshonden organisaties (RHWW, RHH, VRT, RWO, RHGD, RHWZ, RHGG) uit het hele land, heeft men de vermiste bejaarde vrouw (89) uit Amstelveen niet kunnen vinden. In totaal werden 39 reddingshonden en 54 vrijwilligers bij deze inzet betrokken.

Er is een zeer groot oppervlak afgezocht, zowel op het land als op het water. Van de St. Brentano - Amstelveen werd de nodige gastvrijheid ontvangen, ook werd van daaruit met het commandovoertuig de inzet gecoördineerd. De inzet was een vervolg op de inzet van 17 augustus 2011 en ook werd deze inzet, onder leiding van de RHWW, in samenwerking met de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland en het KLPD (lbvp) uitgevoerd. De inzet werd door de vrijwilligers zelfstandig en in goede samenwerking met elkaar uitgevoerd.

De RHH nam aan deze zoekactie deel met 8 reddingshonden en 9 vrijwilligers.

Op 4 september heeft de RHWW de nog niet afgezochte delen verder doorzocht. Rond 14:30 uur kwam het bericht dat een team het lichaam van de vermiste vrouw had aangetroffen.

Namens alle bij deze inzet betrokken reddingshonden organisaties wensen wij, de familie, vrienden en bekenden alle sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.

6 augustus
RHH Bostraining, Soest

Het is soms moeilijk om welkom en afscheid zo snel na elkaar een plek te geven. De ene dag verliest de RHH een dierbare hond en de volgende dag neemt daar een klein pupje een buitsprongetje op de training en wordt welkom geheten als nieuwe aanwinst binnen de groep. Een lach en een traan.

RHH © |  RHH © |

Deze koddige pup is geboren op 9 juni 2011 in Slowakije. Het ras is Slovensky Hrubosrsty Stavac en haar officiële naam is Jezebell z Milhostovskych poli. Gelukkig voor ons is haar roepnaam PIP, wat het toch wat gemakkelijker maakt.

5 augustus

Aydin 25 maart 2001 - 5 augustus 2011

Koperen gloed op de vacht, waarbij de lichte haren elk jaar weer meer van zich lieten zien, de warme twinkeling in de ogen, het schuine kopje wat graag tijdens onze lunch controleerde of er niet iets te verkrijgen was. De prachtige volle staart die kwispelend en fier haar aanwezigheid aan ons liet zien.

RHH © |

Aydin (Copper and Brass's Aydin), Nova Scotia Duck Tolling Retriever en geboren op 25 maart 2001 heeft door ziekte haar leven niet langer kunnen delen met haar twee baasjes. Een ingrijpend verlies.

 

De RHH kijkt met veel warmte terug op de jaren dat wij deelgenoot mochten zijn van de aanwezigheid van dit prachtige Tollermeisje.

 

 

24 juli
RHH Bostraining, Soest

9 juli
RHH Puintraining, Den Haag

De variatie in aanbod van puin trainingslocaties zorgt voor een diversiteit aan zoek- en verwijzingsmogelijkheden. De ene keer staan we voor een half afgebroken flat, de volgende keer is het laagbouw en moeten we in huisjes de oefenslachtoffers gaan zoeken. De aanwezigheid van kelders, een lege plek verstopt onder een trap of een kleine opbouw op een zolder zorgen voor een keur aan verstekken (verstopplaatsen) om te komen tot een uitdagende training.

RHH © |

Vandaag was de aankomst ,voor de RHH leden, zeer bijzonder. Een aantal bewoners boden ons gebruik van toilet aan, maar ook koffie en soep tijdens de lunch.
Oh,Oh, Den Haag... Wat een hartelijk ontvangst!

3 juli
RHH Grote zoekactie met reddingshonden in duinen bij IJmuiden

Op verzoek van de politie Kennemerland heeft de RHWW een grootschalige zoekactie georganiseerd. Het betrof een vermissing van een man (48) uit IJmuiden die op 22 juni vanaf een nabijgelegen camping was verdwenen. Aangezien het om een zeer uitgestrekt duingebied ging werden direct de samenwerkende reddingshonden organisaties gevraagd aan deze zoekactie deel te nemen. Het resultaat was dat alle 8 aangesloten groepen deelnamen waardoor 44 reddingshonden en 58 vrijwilligers konden worden ingezet. Deze teams waren afkomstig uit heel Nederland.
Eerder had de politie o.a. al een helikopter ingezet, echter zonder resultaat. De zoekactie werd om 10:00 uur gestart waarbij de teams werden ingedeeld en een kaart met een zoekgebied ontvingen om met de reddingshonden te doorzoeken. Deze teams bestonden uit 2 tot 4 honden. Er werden daardoor meerdere kleinere gebiedjes gelijktijdig doorzocht.
Door de natuurlijke ontwikkeling van het duingebied en in combinatie met de zon en de stevige bries werd het geen gemakkelijke dag. Rond 17:30 werd de zoekactie gestaakt nadat ieder team zijn gebied had afgemaakt. Gedurende deze zoekactie werd de vermiste man niet aangetroffen.
De RHH nam aan deze zoekactie deel met 6 reddingshonden en 7 vrijwilligers.

RHH © | RHH © |

Op 5 september 2011 is het lichaam van de vermiste man door wandelaars aangetroffen in een aangrenzend duingebied welke eerder op 3 juli 2011 door de reddingshonden werd doorzocht. De vindplaats van het lichaam lag ruim 2 km verder vanaf de grens van dit eerder doorzochte gebied.

Namens alle bij deze inzet betrokken reddingshonden organisaties wensen wij, de familie, vrienden en bekenden alle sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.

 

26 juni
RHH Puintraining, Maassluis

22 juni
RHH Spoedinzet: Vermiste man levend gevonden.

Een 90 jarige man uit Putten is gevonden, tijdens een zoekactie op woensdag 22 juni.
Deze man was vermist sinds 21 juni in de middag. Op 21 juni was er door de politie gezocht met o.a. een helicopter en een speurhond. Tevens zocht de brandweer mee. Ook was allerlei sociale media ingeschakeld. Dit leidde niet tot de vondst van de man. Op 22 juni zijn 3 van de samenwerkende reddingshondengroepen in Nederland, ingezet om de man te vinden. Het betrof hier de VRT, RWO en de RHH. Rond het middaguur heeft 1 van de honden de man onderkoeld, maar aanspreekbaar aangetroffen in het zoekgebied.

4 en 5 juni
RHH Grote zoekactie naar vermiste vrouw (81) uit Wageningen succesvol.
Honden vinden de vermiste vrouw, onderkoeld maar levend. De vrouw maakt het naar omstandigheden goed.

Zaterdag 4 juni werd de RHWW door de politie Gelderland Midden gevraagd te assisteren bij een sinds die ochtend vermiste vrouw. Op 18:14 werden de reddingshondenteams d.m.v. de SMS-alarmering opgeroepen.
Ook werd de samenwerkende reddingshonden organisatie ingezet waarvan de volgende organisaties teams hebben ingezet: RHWW, RHH, RHGD, RHGG, RHN.

In totaal werden zaterdagavond 28 reddingshonden en 35 vrijwilligers ingezet. Naast de reddingshonden werden politieagenten en de Mobile Eenheid ingezet.
Ongeveer om 01:00 uur werd de zoektocht gestaakt.

Zondag 5 juni. De zoekactie werd in de ochtend hervat. Ook nu waren er weer vele reddingshonden uit het gehele land aanwezig van de volgende organisaties; RHWW, RHH, VRT, RHN, RHGG. In totaal werden zondag 26 reddingshonden en 33 vrijwilligers ingezet.
De samenwerking met de politie en alle aanwezige reddingshondengroepen is deze beide dagen erg goed verlopen. In de ochtend werd o.a. nog een politiehelikopter ingezet die om ongeveer 12:00 zijn eerste vlucht deed.
Kort daarop werd de vermiste vrouw door een van de reddingshonden aangetroffen in een leegstaand en verlaten perceel.

RHH © |

De RHH heeft zaterdag 3 reddingshonden en 4 vrijwilligers ingezet, zondag waren 5 honden en 6 vrijwlligers van de RHH aanwezig.

 

28 mei
RHH Bostraining, Wageningen

De RHH biedt bezoekers de gelegenheid om kennis te maken met het reddingshondenwerk en daarnaast de mogelijkheid om de zoekvaardigheden van een eigen hond onder de loep te nemen. Tijdens een training worden potentiële geïnteresseerden wegwijs gemaakt in de eerste beginselen van onze zoekmethodiek.

Het zoekwerk in het bos kenmerkt zich door RHH honden die een bringsel dragen en dit bij het gevonden slachtoffer in de bek nemen, waardoor de geleider weet dat de hond gevonden heeft.

RHH © | RHH © |

De hond brengt de geleider bij het slachtoffer en krijgt daar de beloning in de vorm van een speeltje.

RHH © |

20 tm 23 mei
RHH Trainingsweekend, Ardennen

7 mei
RHH Puintraining, Hoogvliet

 

21 april
RHH Spoedinzet naar vermiste vrouw (70) in Epen.

De RHWW kreeg het verzoek van de Politie Limburg zuid om te assisteren i.v.m. de vermissing van een vrouw uit Noordwijk. Rond 18:00 uur werden de reddingshondenteams gealarmeerd.
Vanwege de mogelijkheid dat de vrouw levend kon worden aangetroffen werd de inzet opgeschaald door de samenwerkende reddingshondenteams in te zetten. In totaal werden hierdoor 27 reddingshonden en 35 vrijwilligers ingezet. Omstreeks 21:00 uur werden de teams ter plaatse ingezet, de zoekactie werd in de vroege ochtend gestaakt. De vrouw werd daarbij niet aangetroffen. Het doorzochte gebied betrof voornamelijk bos en weilanden. Ook de brandweer heeft nog duikers ingezet doordat enkele honden bij een watermolen hadden verwezen. Ook deze actie leverde geen resultaat op.
De volgende reddingshonden groepen hebben aan deze zoekactie deelgenomen; RHWW, VRT, RHN, VRH en de RHH . De RHH heeft 7 reddingshonden en 8 vrijwilligers ingezet bij deze zoekactie.

Op 8 mei ontvingen wij het bericht dat het lichaam van de vermiste vrouw is gevonden. Het lichaam is aangetroffen in een gebied dat in overleg met de politie niet werd doorzocht omdat op een ander gebied de prioriteit lag.

Namens alle bij deze inzet betrokken reddingshonden organisaties wensen wij, de familie, vrienden en bekenden alle sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.

10 april
RHH Bostraining, Rozendaal

3 april
RHH Bostraining, Zeist

 

27 maart
RHH Puintraining, Koudekerk aan de Rijn

Een mooie realistische slooplocatie, waarbij de honden de oefenslachtoffers moesten lokaliseren in puin met veel betonijzer.

RHH © | RHH © | RHH © | RHH © |

12 maart
RHH Puintraining, Arnhem

11 maart
Zware aardbeving treft Japan.

Het noordoosten van Japan is vrijdagochtend (Nederlandse tijd) getroffen door een krachtige aardbeving, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Door de aardbeving is een tsunami ontstaan met vloedgolven van soms wel 10 meter hoog.

Hedenochtend is er al overleg geweest met het Rode Kruis voor een eventueel vertrek van RHH reddingsteams. Aangezien er vanuit Japan nog geen ondersteuning is gevraagd voor Reddingshondenteams en dat geografisch gezien er Disaster Responsteams zijn, die zich dichterbij het getroffen gebied bevinden wordt de stand-by voor de RHH opgeheven.

Wij leven enorm mee met de slachtoffers van deze ramp.

 

20 februari
RHH Puinttraining, Amsterdam

Een stevige wind blies de koude damp van het IJ richting de restanten van een imposante flat waar een enkel e duif probeerde een schuilplaats te vinden. De ochtend begon guur. Met behulp van andere RHH reddingswerkers zoekt het oefenslachtoffer zijn weg naar de plek waar hij of zij, uit zicht van de hond, zich schuil zal houden. Dit alles om een zo'n realistisch mogelijke zoeksituatie te creëren.

RHH © | RHH © |

Als het slachtoffer eenmaal verstopt is , wordt de hond naar het beginpunt gebracht en aangezet tot zoeken. Bij het vinden van het slachtoffer wordt er flink geblaft,maar ook krabben op het puin om duidelijk te maken ( aan de baas) wat de juiste plek van de vermiste is. De hond wordt beloond met een speeltje. Tevredenheid is groot bij baas, hond en natuurlijk bij het oefenslachtoffer als we de zoekactie op een juiste manier kunnen afsluiten.

RHH © | RHH © |

13 februari
RHH Gezamelijke bostraining met RWO en RHGD, Nunspeet

De afgelopen jaren zijn er vele inzetten in Nederland geweest waarbij meerder reddingshonden teams uit Nederland betrokken waren.

Een collegiale samenwerking leidt tot uitbreiding van de zoekcapaciteit en een vergroting van een zoekgebied. Een grotere kans van slagen voor de vermisten.

RHH © |

Een aantal keer per jaar is het dan ook prettig dat we een training met elkaar kunnen delen en bij elkaar in de keuken kunnen kijken. Op die manier wordt er kritisch gekeken naar het niveau van de honden en kennis wordt uitgedragen.

RHH © |

Deze zondag heeft de RHH een trainingsdag georganiseerd voor de reddingshonden werkgroep Overijssel en de reddingshonden groep Drenthe. Een leerzame en plezierige dag.

6 februari
RHH Spoedinzet: Vermist geraakte jongen (10) bij Udenhout terecht

Een jongetje dat sinds zondagmiddag werd vermist op de Loonse en Drunense Duinen, is terecht. De jongen was zondagmiddag weggelopen tijdens een wandeling nadat hij ruzie had gekregen met zijn broertje. De politie verstuurde een sms alert, stuurde een helikopter de lucht in en zette speurhonden in om de 10-jarige op te sporen. Vermoedelijk heeft de jongen het bosrijke gebied zelf kunnen verlaten en ergens aangebeld, deze mensen hebben hem s'avonds thuisgebracht.
Rond 17:15 uur kreeg de politie de vermissing binnen en al zeer snel, om 18:30 uur werd bij de RHWW het verzoek ontvangen van de politie Brabant om assistentie te verlenen. Daarop heeft de RHWW direct de samenwerkende reddingshonden organisaties uit het midden van het land gevraagd hieraan mee te werken.
Dit waren de VRT, RHH en SRCN. In totaal werden hierdoor zeer snel 32 reddingshonden en 45 vrijwilligers ingezet. Op het moment dat de eerste reddingshonden ter plaatse kwamen, kwam het bericht dat het jongetje ongedeerd terecht was. De RHH heeft zelf 6 reddingshonden en 7 vrijwilligers ingezet.

6 februari
RHH Bostraining, Dongen

 

23 januari
RHH Bostraining, Dorst

Het zoeken en vinden van een vermist persoon is gebaseerd op het principe van de jacht. Iets wat elke hond in beginsel zal beheersen. Immers, als je niet jaagt in de natuur dan heb je geen eten. Onze honden worden natuurlijk uitstekend verzorgd en hoeven niet op jacht te gaan voor voer, maar dit natuurlijke gedrag is uitermate geschikt voor het doel van de RHH.

De hond wordt aangezet tot zoeken (jagen) door de leider van de groep (de baas). Tijdens het zoeken dragen de honden een bringsel (hanger aan een halsband), waarmee zij aan kunnen geven dat er een slachtoffer is gevonden.

RHH © | RHH © |

Het bringsel wordt namelijk in de bek gepakt bij het gevonden slachtoffer en zo rent de hond er mee naar de baas.

De baas laat de hond de plaats van het slachtoffer aanwijzen (brengen) en daar krijgt de hond de buit (een speeltje).

RHH © | RHH © |

Als de hond uitgedold is met het speel wordt dit, door te ruilen voor een brokje, weer ingenomen door de baas. Tevreden gaan de honden aan het einde van een trainingsdag naar huis.

15 januari
RHH Bostraining, Austerlitz

9 januari
RHH Bostraining, Baarn

7 januari
RHH Artikel in "Onze Hond"

In het januarinummer van "Onze Hond" is een artikel te lezen over de MRT test waar 2 van onze leden in oktober 2010 met succes aan deel hebben genomen.

Via deze LINK gaat u naar het artikel.