<< 2008Nieuws in 20092010 >>

31 december
Jaaroverzicht 2009 van de voorzitter van de RHH. (meer...)

R eddingshonden H ulpdienst H olland / SARdogs Holland in 2009

Van de voorzitter.

Het jaar 2009 zit er al weer bijna op. Ook voor de RHH weer een bewogen jaar met zeer veel activiteiten.

De RHH is dit jaar 7 maal op inzet geweest in eigen land en 2 keer in Duitsland. Deze inzetten in bosrijke- en vaak moeilijk begaanbare terreinen werden gedaan op verzoek van diverse instanties, waaronder politie en particulieren. Het betrof zoekacties naar vermiste personen.

De RHH heeft dit jaar puin- en bostrainingen gehad in diverse gemeenten in Nederland. In België is er twee maal een puintraining georganiseerd waarbij een keer de leden overnacht hebben op de puinlocatie. Verder was er een trainingsweekend in België, waar met Belgische en Nederlandse RH-teams werd getraind en ervaringen werden uitgewisseld. Er is meegedaan aan een certificeringweek in Tsjechië, een lawinetraining in Oostenrijk en hebben de leden van de RHH deelgenomen aan de jaarlijkse trainingsdagen in de Belgische Ardennen.
Bij de Nederlandse trainingen hebben we bezoekers verwelkomd, die geïnteresseerd waren in het werk van de RHH.

We hebben dit jaar, door overlijden, helaas afscheid moeten nemen van 3 van onze reddingshonden, Lotje, Noack en Dana. Wij denken nog veel aan deze honden die een belangrijk aandeel hebben gehad in het werk van RHH.

Drie aspiranten kon de RHH verwelkomen, waarvan 1 inmiddels kaderlid is geworden.

Bij de grote aardbeving in Italië was een inzet van de RHH niet noodzakelijk. Er waren voldoende reddingshonden organisaties voorhanden in de directe omgeving van het rampgebied. Onze leden en honden stonden wel stand-by voor het geval een oproep alsnog zou volgen.

In mei 2009 heeft de RHH demonstraties gegeven op de grote rescuebeurs Ivic, welke plaatsvond op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg te Katwijk. In dezelfde maand namen we deel aan de Veiligheidsdag te Noordwijk. "Gedurende de gehele dag werden er allerlei demonstraties gegeven voor de circa 8000 bezoekers van de Veiligheidsdag. De reddingshonden die zochten naar vermiste slachtoffers waren zeer populair bij het publiek". (bron: www.VeiligheidsdagNoordwijk.nl) Het waren weer druk bezochte dagen waar de leden en de honden van RHH hun beste kunnen hebben laten zien.

Op verzoek van The Class Company hebben wij met twee honden in het Diemerbos deelgenomen aan een wandeltocht met bekende Nederlanders en 100 andere honden. Dit om het werk van Abandoned Pets Foundation onder de aandacht te brengen.

Als voorzitter dank ik de sponsors en donateurs hartelijk voor de steun die de RHH mocht ontvangen. Ondanks dat het voor velen een bewogen jaar moet zijn geweest door de economische crisis, heeft men de steun gegeven. Door deze steun is de RHH in staat het hoge peil van geleiders, honden en materiaal in stand te houden. Ook de slopers die terreinen beschikbaar stellen, waardoor wij zo realistisch mogelijk kunnen trainen, dank ik van harte.

Om alle activiteiten te memoreren is teveel. Mocht u toch nog eens willen nalezen wat de RHH zoal doet, verwijs ik u graag naar onze website www.rhh-info.nl.

De leden van de RHH zijn allen vrijwilligers die zich in de vrije uren inzetten om het niveau hoog te behouden en indien nodig paraat te zijn om een onderdeel van het reddingswerk, het zoeken naar vermiste personen, te kunnen doen.

Namens al deze leden wens ik u allen een bijzonder veilig en goed 2010 toe.

Cor Loosschilder
Voorzitter Reddingshonden Hulpdienst Holland.
(Sardogs Holland)

13 december
RHH Bostraining, Ede

Een frisse zondag met een opkomend zonnetje maakte een training in de bossen natuurlijk iets om naar uit te kijken.

We kozen een plaats diep in het bos, waar we de honden op een bivak plaatsten en van daaruit onze zoekacties konden coördineren. Tijdens de trainingsdag kregen steeds 2 geleiders een zoekopdracht die zij gezamenlijk moesten uitvoeren, terwijl de rest in een andere richting ging trainen.

De teams kregen de opdracht om tijdens een lange zoekactie één of meerdere oefenslachtoffers te vinden wat een aanwezige kudde zwijnen zeer intrigerend vond. Het is goed om te zien hoe wildrein onze honden zijn.

RHH ©

De zwijnen konden ongestoord hun weg volgen en werden niet opgejaagd. Onze honden zochten gewoon weer verder en gaven zeer zeker de plaats van het oefenslachtoffer aan. Bij de zoekaktie was een instructeur aanwezig die let op de zoekconditie en kwaliteit van de honden en de samenwerking tussen de geleiders onderling als wel van die tussen hond en geleider.

Ook vandaag mochten wij weer een bezoeker verwelkomen.

6 december
RHH Bostraining, Baarn

 

29 november
RHH Bostraining, Dongen

15 november
RHH Puintraining, Vlaardingen

Een week later bevinden we ons weer in Vlaardingen en zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het puin ziet er nog imposanter uit dan de vorige keer.

RHH ©

Naast de leden van de RHH mochten we 2 bezoekers verwelkomen, waarvan één uiteindelijk als aspirant lid (Arnout Konijnendijk en zijn dobberman Arko) de dag afsloot.

RHH ©

Oefenslachtoffers worden onder het indrukwekkende puin weggelegd en verleidingsgeuren, zoals warme kleding of eten, krijgen een plek op de locatie waar de honden moeten gaan zoeken. Het wordt soms klimmen en klauteren voor de honden, zij moeten hun weg vinden in de donkere kelders van de laatste resten van het voormalig ziekenhuis en uiteindelijk komen tot een duidelijke verwijzing van de plaats waar het slachtoffer zit. Het is elke keer weer een pracht gezicht om te zien hoe gemotiveerd onze honden werken en wat een samenspel er is tussen baas en hond.

8 november
RHH Extra Puintraining, Vlaardingen

Deze zondag was niet ingepland als trainingsdag, maar door de sloop van een ziekenhuis in Vlaardingen waren de omstandigheden zo uitdagend dat de RHH deze gelegenheid niet voorbij wilde laten gaan.

De dag begon met het schouwen ( bekijken) van het puin en daarop volgde een verslag van de kwaliteit van de trainingslocatie. Teamleden worden tevens op de hoogte gesteld van eventuele gevaarlijke plaatsen.

RHH ©

Bij de zoekoefening wordt er altijd rekening gehouden met de leeftijd van de hond en het stadium van de opleiding waarin hij/zij zich bevindt.

1 november
RHH Workshop Wisselwerk, Apeldoorn.

Dit jaar bestaat de stichting Reddingshonden Hulpdienst Holland (RHH) 30 jaar en dat is een mooie gelegenheid om een gezamenlijke dag met de honden en geleiders door te brengen op een andere manier dan wat wij gewend zijn.

RHH ©

Bij het Gedragscentrum Samenspel van Nicky Gootjes hebben we ons ingeschreven voor de workshop Wisselwerk, waar men de relatie tussen hond en geleider onder de loep neemt.


Nicky Gootjes staat bekend als hondentrainer, gedragstherapeut voor honden. (gast)docent, ondermeer op het AOC te Twello, het instituut Silverlinde te Breda en het Veterinair Homeopathie College Nederland te Lochem. Tevens draagt zij de laatste jaren haar kennis ook over door middel van het schrijven van boeken en in vakbladen.

Voorafgaande aan de dag werd iedereen gevraagd een huiswerkopdracht uit te voeren. Tijdens de dag werden er, door diverse opdrachten uit te voeren en het lopen van een parcours, gekeken naar de interactie tussen baas en hond. Per onderdeel was er dan een evaluatie waarbij besproken werd wat je zelf waarnam aan de hond, wat een ander zag en hoe ga je om met feedback.

RHH ©

Dit leidde dit tot een vergroting van inzicht en handvatten voor de toekomst. Een welbestede dag!

 

18 oktober
RHH Bostraining, Dongen

De herfst heeft inmiddels haar intrede gedaan en de bosgebieden zijn met een zonnetje in de rug een prima locatie om op een dag als vandaag te trainen. Dan voel je je een tevreden mens.

RHH ©

De RHH honden varieren in leeftijd en niveau. Daar moet je dan ook rekening mee houden in het trainingsaanbod.
Een oefenslachtoffer, wat je weg ziet lopen, hoort meer bij een pup of een jonge hond die nog geen benul heeft wat er van hem wordt gevraagd. Bij gevordere honden zal de lat veel hoger moeten worden gelegd. Vandaag waren een aantal slachtoffers verstopt in bomen waardoor de honden een keuze moesten maken hoe zij dit aan ons duidelijk gingen maken.
Ga je blaffen... of haal je je baas op met een bringsel in de bek? Het probleem oplossend vermogen is vandaag diverse keren een onderdeel van de training geweest.

4 oktober
RHH Puintraining, Scheveningen

 

28 september

RHH ©Afscheid nemen van een trouwe metgezel is al moeilijk, maar als jij je dierbare maatje moet verliezen op veel te jonge leeftijd wordt het des te harder om het een plekje te geven.
Binnen 1 week na het overlijden van Noack heeft Dana, slechts 6 jaar, haar huisgenoot moeten volgen. Een snel groeiende tumor maakte verder leven niet meer haalbaar.
Daantje, de zwarte schim, tijdens het boswerk. De volhardend zoekende op het puin. De flatcoated retriever die voor iedereen wel een likje in gedachten had en dat tot het laatste weekend bleef doen.
Zij is er niet meer, maar wat een indruk heeft zij bij ons achter gelaten!

 

27 September
RHH Bostraining, Oosterhout

25 tm 27 September
RHH Trainingsweekend, Tielen België

Een vijftal leden zijn dit weekend naar België afgereisd om daar een trainingsweekend bij te wonen die door de VRH (Vlaamse ReddingsHonden) werd georganiseerd.

22 september

RHH ©Op dinsdag 22 september 2009 hebben we helaas afscheid moeten nemen van Noack, de imposante Beauceron. Met 12 jaar en 3 maanden heeft zijn lichaam het laten afweten,maar nog zo helder in zijn kopje.
Hij was de grootste hond binnen de RHH,maar stond bekend als "het puppybeest".
Hij bezat een passie voor het zoekwerk, een enorm doorzettingsvermogen en was altijd klaar om op pad te gaan.
Voor de RHH is dit afscheid de geboorte van een prachtige herinnering. Dag lieve Noack.

 

20 september
RHH Puintraining, Delft.

13 september
RHH Bostraining, Leersum.

11 september
RHH Spoedinzet naar vermiste man (54) in omgeving Heemskerk.

Op verzoek van de familie en in samenwerking met de Politie Regio Kennemerland is bij het VRT een verzoek binnen gekomen om met spoed naar een sinds 9 september vermiste man te zoeken.
Omdat het een uitgestrekt zoekgebied betrof en het ging om een recente vermissing is door het VRT de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties ingeschakeld waardoor een groot aantal reddingshonden en vrijwilligers ingezet konden worden.
In totaal werden hierdoor 33 vrijwilligers en 28 reddingshonden bij de zoekactie betrokken.

De VRT, RHH en RHN waren al in het gebied aan het zoeken toen door één van hun honden het lichaam van de vermiste man werd gevonden.

Op dat moment waren deze groepen met 12 honden en 15 personen aanwezig. De RHGD en de RHWW waren nog met hun reddingshonden en vrijwilligers onderweg naar het zoekgebied.
De RHH was met 7 honden en 8 vrijwilligers bij de zoekactie betrokken.

Namens de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties wensen wij de familie sterkte met de verwerking van dit verlies.

 

30 augustus
RHH Bostraining, Oosterhout.

15 augustus
RHH Puintraining, Leuven - Belgïe.

Vandaag heeft de RHH wederom gebruik mogen maken van een geweldige puinlokatie in Belgïe.
Een brouwerij wordt daar gesloopt wat zeer realistisch puin oplevert.

RHH ©

Wij hebben er hele mooie en zeer leerzame oefeningen kunnen opzetten.
Niet alleen de honden kregen een uitdaging voorgelegd, ook de geleiders moesten al hun kennis gebruiken om samen met hun hond tot een goed resultaat te komen.

RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH ©

1 en 2 augustus
RHH Puintraining Leuven, België.

Na een nachtelijke inzet in de duinen bij Den Helder meldden de leden van de RHH zich de volgende dag op het terrein van een mouterij te Leuven (België) waar o.a. een nachtelijke puintraining ging plaatsvinden en waar men ook zou blijven overnachten. Van zaterdagavond tot zondagmiddag werd er gezocht naar oefenslachtoffers op deze veelzijdige, realistische locatie.
Om zo realistisch mogelijk te trainen werd er 's nachts uitsluitend gezocht met gebruik van helmlicht en zaklampen. Bij een dergelijk uitgebreide nachtoefening wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan de veiligheidsvoorschriften en de kennis van instortingsgevaar bij instabiele gebouwen, daarnaast is het oriëntatievermogen van wezenlijk belang.

RHH ©

Honden en hun geleiders moesten het puin afzoeken aan de buitenkant van het gebouw, in het gebouw en zelfs onder de locatie waren de teams aan het werk. Altijd bijgestaan door een instructeur en een ander lid van de organisatie. Door deze constructie was het mogelijk om een ieder te begeleiden bij het doorgeven van honden in kruipruimtes of het ondersteunen bij het afdalen van steile trappen. Want veiligheid staat voorop!

RHH © RHH ©

Wij kijken terug op een bijzonder leerzaam weekend!

 

31 juli
RHH Spoedinzet naar vermiste man (62) in de omgeving Den Helder.

Op verzoek van de Politie Noord-Holland, is in de omgeving van Den Helder gezocht naar een man (62). De man was vermist sinds donderdag 30 juli.
Er is gezocht in de duinen en een natuurgebied. De man was daar voor het laatst gezien en het vermoeden was dat hij zich in die omgeving zou moeten bevinden.
Doordat er nog kans van overleven was, is direct nadat de melding bij de RHWW was binnen gekomen opgeschaald naar de andere groepen. Diezelfde avond en nacht is er door totaal 15 honden en 22 personen van vier verschillende organisaties gezocht.
De RHH nam met 7 reddingshonden en 9 vrijwilligers deel aan deze zoektocht.

Rond 02.00 uur was het beoogde zoekgebied afgezocht echter zonder resultaat.
Aan de zoekactie hebben de volgende organisaties deelgenomen RHH, RHGD, RHN en de RHWW

In de loop van de volgende dag is het lichaam van de man op ongeveer 15 kilometer van het zoekgebied teruggevonden. Helaas was de man overleden.

De RHH wenst de familie en nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

26 juli
RHH Inzet, Rheden.

Vervolg zoekactie naar een vermiste man (42) in omgeving Rheden.
Op verzoek van de Politie Gelderland-Midden, is in de omgeving van Rheden wederom gezocht naar een man (42). De man is vermist sinds woensdag 29 april.

Een week eerder is er voor dezelfde vermissing ook al een zoekactie geweest in de omgeving van Arnhem Deze keer is er gezocht in voornamelijk heidegebied.
Door dat ook dit gebied te groot was voor één reddingshondengroep is er samengewerkt met drie groepen. Aan de zoekactie hebben deelgenomen: RHH, VRT, RHWW.
Totaal zijn er 24 honden en 36 personen ingezet.
De RHH nam met 7 reddingshonden en 8 vrijwilligers deel aan deze zoektocht.

De zoekactie is goed verlopen. Echter rond 16.45 uur is de zoekactie, zonder resultaat, beëindigd. Mochten er weer concrete aanwijzingen komen, dan zullen er mogelijk nog vervolg zoekacties plaatsvinden.

25 juli
RHH Extra bostraining, Lage Vuursche.

19 juli
RHH Zoekactie naar een vermiste man (42) in omgeving Arnhem.

Drie groepen van de samenwerkende reddingshondenorganisaties hebben, op verzoek van de Politie Gelderland-Midden, in de omgeving van Arnhem gezocht naar een man (42). De man is vermist sinds woensdag 29 april.
De zoekactie concentreerde zich in een natuurgebied met veel water en dicht struikgewas.
Het verzoek was binnengekomen bij de RHWW. Omdat het gebied te groot was voor de RHWW is er ondersteuning gevraagd aan twee andere organisaties.

Aan de zoekactie hebben deelgenomen: RHH, VRT, RHWW.
Totaal zijn er 22 honden en 35 personen ingezet.
De RHH nam met 6 reddingshonden en 9 vrijwilligers deel aan deze zoektocht.
Rond 17.30 uur is de zoekactie, zonder resultaat, beëindigd. Mochten er weer concrete aanwijzingen komen, dan zullen er mogelijk nog vervolg zoekacties plaatsvinden.

5 juli
RHH Vervolginzet naar de vermiste man uit Elten (D).

Nadat eerder al op 3 juli met spoed in de avond is gezocht, is nu op zondag 5 juli gedurende de gehele dag opnieuw gezocht naar de sinds 2 juli vermiste man. Ditmaal werd door de samenwerkende reddingshondenorganisaties met de volgende 6 groepen aan deze inzet meegewerkt; RHH, RHN, RHGD, RHGG, RWO, RHWW.

In totaal werden 35 reddingshonden en 60 vrijwilligers ingezet. Er werden meerdere groepjes samengesteld die allemaal verschillende zoekgebieden kregen af te werken. Het uitgestrekte en dichtbegroeide bosgebied van Hoog Elten werd op deze wijze doorzocht in opnieuw zeer warm weer. Ondanks alle inspanningen is het niet gelukt de vermiste man te vinden.
De RHH nam met 3 reddingshonden en 6 vrijwilligers deel aan deze inzet.

RHH ©

Op 7 juli 2009 heeft de vermiste man zich bij de Duitse politie gemeld. Verdere gegevens over de vermissing zijn niet bekend gemaakt.

3 juli
RHH Spoedinzet naar een vermiste man (23) in omgeving Elten (D).

De RHWW ontving van de familie een verzoek om met spoed te zoeken naar de sinds 2 juli vermiste man. De Duitse politie had een helikopter ingezet om vanuit de lucht te zoeken, maar zonder resultaat. Daarop werden de samenwerkende reddingshondenorganisaties gevraagd deel te nemen aan deze actie.

Hierop werden in totaal 29 reddingshonden en 38 vrijwilligers ingezet afkomstig van: RWO, RHH, VRT, RHN, SRCN, RHGD, RHWW. De groepen komen verspreid uit heel Nederland.

Rond 18:45 uur werd gestart met zoeken in de zeer bosrijke omgeving van Elten (D) net over de landsgrens gelegen. Omstreeks 24:00 uur werd het zoeken voorlopig gestaakt. Tot op dat moment was de vermiste man nog niet gevonden. In overleg met de familie en de politie zal verder worden gezocht.

De RHH nam met 4 reddingshonden en 7 vrijwilligers deel aan deze inzet.

 

28 juni
RHH Zoektocht naar vermiste man (60) in natuurgebied nabij Leeuwarden.

De samenwerkende reddingshondenorganisaties hebben in overleg met de politie Fryslân gezocht naar een sinds 21 juni vermiste man van 60 jaar. Het Recreatiegebied de Groene Ster (Kleine Wielen en Grote Wielen) ten Oosten van Leeuwarden is afgezocht door in totaal 32 reddingshonden en 42 vrijwilligers. Het uitgestrekte gebied (1000 ha) bestond uit bossen, water en een recreatiegebied. Delen ervan waren zeer dicht begroeid. Het zoeken werd bemoeilijkt door de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid. Er is gezocht van 09:30 tot omstreeks 16:00 uur. De vermiste man werd tijdens deze zoektocht niet gevonden.
De volgende 7 organisaties werkten aan deze zoektocht mee; RHGD, RWO, RHH, VRT, RHN, SRCN, RHWW.
De RHH nam met 5 reddingshonden en 7 vrijwilligers deel aan deze zoektocht.

RHH ©

Op 3 juli 2009 is het lichaam van de vermiste man gevonden in een ander gebied dan door de reddingshondenorganisaties op 28 juni werd afgezocht.

De RHH wenst de familie, vrienden en bekenden sterkte toe met de verwerking van dit verlies.

 

23 mei
RHH Vergadering van de samenwerkende reddingshondenorganisaties.

Op 23 mei j.l. heeft er een overleg plaatsgevonden tussen de 9 samenwerkende reddingshondenorganisaties. Het doel van het overleg was het verbeteren van de onderlinge contacten en het maken van afspraken over de voorbereidingen en samenwerking tijdens inzetten.

Door deze samenwerking wordt de effectiviteit bij vermissingen aanzienlijk verhoogt, wat in de afgelopen jaren al meermalen is bewezen. Zo zijn er al meerdere grootschalige inzetten geweest waarbij het inzetten van ruim 45 reddingshonden en ruim 60 vrijwilligers mogelijk is. Omdat deze organisaties en hun leden uit het gehele land komen is er ook een goede spreiding over ons land aanwezig.

Het overleg is door alle betrokken organisaties als erg vruchtbaar ervaren en zal zeker worden voortgezet. De samenwerking bestaat uit de volgende organisaties: RHH, RHGD, RHGG, RHNU, RHWZ, RWO, SRCN, VRT en de RHWW.

De samenwerkende reddingshondenorganisaties staan ook op onze link pagina bij "reddingshonden in Nederland" vermeld. Na de zomerperiode zal er een gezamenlijke banner op de websites van deze organisaties worden weergegeven.

23 mei
RHH Deelname Veiligheidsdag, Noordwijk.

Een drukte op de Koningin Wilhelmina Boulevard. Daar werd de tweede veiligheidsdag Noordwijk gehouden. Voor de ongeveer 8000 bezoekers van dit evenement was er een groot aanbod aan demonstraties en kennismaken met diverse hulpverleningsorganisaties. Onze honden hebben die dag verschillende zoekacties laten zien wat het publiek tot applaudisseren aanzetten. Voor sommige honden een reden om nogmaals te zoeken. Naast het enthousiasme voor ons RHH werk is er ook heel wat afgeknuffeld en geaaid.

RHH ©

Het warme weer, de fijne samenwerking met de organisatie en de brandweer Noordwijk maakte dit tot een zeer geslaagd evenement en zeker voor herhaling vatbaar.

19 mei

Lotje 17 januari 1999 - 19 mei 2009
RHH ©Meer dan 10 jaar geleden kwam er een koddig, zwart harig mopje de gelederen van de RHH versterken. Een puppenmeisje met een eigen interpretatie van opdrachten, waardoor menig lach te horen was op onze trainingen. Dit pupje groeide uit tot een zeer gedreven reddingshond en heeft haar kwaliteiten altijd voor de volle 100% gegeven.
Door de aanwezigheid van Lotje is het ras van de Flatcoated Retriever onder de aandacht van de RHH gekomen, wat heeft geleid tot de komst van meerdere rasgenoten.
Maar ... Lotje was uniek!

Lieve Lotje, wat was het fijn om je te leren kennen.

 

13 t/m 16 mei
RHH Deelname IVIC, Katwijk

De Internationale Vakbeurs Incidentmanagement Crisisbeheersing & rampenbestrijding>(IVIC) vond plaats op het voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Een locatie met een oppervlakte meer dan 230 ha. Ruimte genoeg voor spektakel.

RHH ©

Dankzij het aanleveren van puin en het plaatsen van meerdere buizen door sloopbedrijf gebr. v.d. Putten was er een stukje van het buitenterrein omgetoverd tot zoekgebied voor onze honden.

RHH ©

De RHH verzorgde meerdere keren per dag een demonstratie waarbij de zoekvaardigheden van de honden werden getoond en het bergen van slachtoffers werd uitgevoerd door de THW uit Duitsland i.c.m. meerdere brandweerkorpsen uit Nederland. Door deze samenwerking was een reële situatie na te bootsen, wat uiteraard de aandacht van veel bezoekers trok.

Volgende week zaterdag 23 mei kunt u de RHH aan het werk zien op...
VEILIGHEIDSDAG te Noordwijk.

Klik op de naam om naar de website over de Veiligheidsdag te gaan.

9 mei
RHH Puintraining, Wageningen.

 

25 april
RHH Puintraining, Wageningen.

Vandaag was er weer geschikt puin voor ons om te trainen, en wel in Wageningen. Een zeer bereidwillige sloper had on s de sleutels gegeven en indien daar behoefte aan was mochten wij zelfs de schaftkeet van de sloper gebruiken. Gelukkig was het schitterend weer dus daar hebben wij geen gebruik van hoeven te maken.
De trainers en geleiders konden zich weer helemaal uitleven in het bedenken van creatieve verstekken, het was een geslaagde training.

RHH ©

Ook waren er vandaag 2 bezoekers aanwezig om het werken met reddingshonden eens van dichtbij mee te maken. Misschien wel om zelf ook reddingshondengeleider te worden...
Iedereen die wat meer wil met zijn hond en daarnaast ook heel goed werk kan doen in noodsituaties kan een keer komen kijken of het werken bij de RHH iets voor hem of haar is.
Neem daarvoor contact met ons op via ons aanvraagformulier voor bezoekers.

6 april

Zware aardbeving in Italië

In de nacht van zondag op maandag heeft er een zware aardbeving plaatsgevonden in de regio Abruzzen (Italië). De meeste slachtoffers vielen in L'Aquila, de hoofdstad van Abruzzen.
De RHH heeft vandaag contact gehad met het Rode Kruis , welke op haar beurt weer contact heeft met het RK in Italië. Er was op dat moment nog geen verzoek voor het sturen van extra hondenteams. Uiteraard zijn wij stand-by voor een eventuele oproep. Onze gedachten gaan uit naar de Italiaanse getroffenen.

5 april
RHH Bostraining, Lage Vuursche.

Een druk bezochte parkeerplaats bij het bos in de omgeving van Baarn duidde al op veel wandelaars met honden die, net zoals wij, genoten van het samenzijn met de hond. Zij waren er voor de wandeling en wij voor het zoekwerk, wat vaak leidde tot een genoeglijke uitwisseling van hondenervaringen van beide kanten.

Aan het begin van een RHH training wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om aan te geven wat zijn of haar leerdoel van die dag is. Soms wil iemand een hoog slachtoffer of juist werken met meerdere oefenslachtoffers, maar ook het zoeken op een grotere afstand van de baas kan een onderdeel van de training zijn.

RHH ©  RHH ©

Naast de persoonlijke wensen zorgen de instructeurs voor de opbouw in het trainingsprogramma. Tijdens de oefening zijn er zoveel mogelijk andere hondengeleiders die meelopen, want kijken is leren.

Alle honden van de RHH krijgen een trainingsaanbod op maat. Dat betekent dat het nivo van de hond en soms ook van de geleider bepalend is voor de voortgang, maar alle honden gaan altijd succesvol naar huis. En dat maakt het werken met onze honden ook zo fantastisch.

 

29 maart
RHH Bostraining, Zeist.

22 maart
RHH Bostraining, Zeist.

De omgeving rond de gemeente Zeist is een onderdeel van het Utrechts Heuvellandschap. Een gebied met heide en bos, met heuveltjes en dalen. Een gedeelte van de RHH honden heeft hier dit weekend getraind.

RHH ©Door gebruik te maken van natuurlijke elementen, zoals een versperring met dode takken , een houtstapel aan de rand van een pad of de overgang van verhard wegdek naar zandpad, waren de zoekopdrachten zeer divers.. Ook de veelvuldig draaiende wind zorgde voor verspreiding van geurstromen die telkens vanuit een andere richting kon komen. Verrassend en daardoor zeer boeiend.

8 maart
RHH Inzet Oss.

De geplande trainingsdag kon vandaag niet doorgaan vanwege een inzet in Oss.
De RHH was door de VRT uitgenodigd om te helpen bij een zoekactie naar een sinds 4 februari vermiste man.
Nadat verschillende honden langs een kanaal een verwijzing gegeven hadden zijn duikers van de brandweer op de aangegeven plaats gaan zoeken.

RHH ©

Op dit moment is (nog) niet bekend of de duikers het lichaam van de vermiste man hebben gevonden.

1 maart
RHH Puintraining, Den Haag.

Vandaag konden wij weer in Den Haag terecht, deze keer in de "Molenwijk". Hoewel het puin niet zo grof was en er dus een beroep gedaan moest worden op de creativiteit van de verstekbouwers, hebben de honden veel afwisselende en leerzame oefeningen voorgeschoteld gekregen.

RHH © RHH ©

Of de oefenslachtoffers nu hoog op een verdieping of laag onder de vloer verstopt waren, alle honden hebben mooie verwijzingen laten zien.

Ook had de RHH veel bekijks vandaag, 1 aangemelde bezoeker was 's ochtends aanwezig en daarnaast kregen wij ook nog aandacht van de Haagse Politie. Die zagen een aantal mensen in het oranje over het terrein struinen en daar wilden zij uiteraard meer van weten.
Onder indruk van het werk en met een RHH folder op zak zijn die na een paar oefeningen weer op pad gegaan.

Wilt ook u een keer een training van de RHH bijwonen? Dat kan!
Meld u aan via deze link en u bent van harte welkom.

 

14 februari
Valentijnsdag.

Op deze zaterdag hadden twee honden van de RHH een blind date in het Diemerbos. Op verzoek van the Class Company namen deze honden en hun geleiders deel aan een wandeling met nog 100 andere honden, waaronder honden van een bekende Nederlander en honden met een verhaal. Dit om het werk van de Abandoned Pets Foundation onder de aandacht te brengen.
Aanwezig waren o.a. Rossana en Patrick Kluivert, vanuit hun functie als ambassadeurs van APF, Bridget Maasland, Huub Stapel, de familie Veerkamp en Marco Starink uiteraard met hun hond.

RHH © RHH ©

De wandeling werd afgesloten met een heerlijke hondenlunch bij kaarslicht, opgefleurd door een rode ballon in de vorm van een hart. Wat kan een hond zich nog meer wensen?

14 februari
RHH Puintraining, Den Haag.

Transvaal is een wijk in Den Haag die tussen 1900 en 1935 is gebouwd. In 1938 kwam de bekende Haagse Markt in deze wijk te staan. Tegenwoordig wordt er op grote schaal gesloopt en vindt er veel nieuwbouw plaats. En waar gesloopt wordt willen de honden en leden van de RHH graag trainen.

RHH © RHH ©

Niet alle terreinen leveren grote puinkegels op, maar ook het werken in lege, halfgesloopte panden en zoeken naar functionele verstopplaatsen voor slachtoffers is een leerzame besteding van de dag. Door gebruik te maken van bestaand materiaal kunnen dan toch uitdagende zoeksituaties worden gecreëerd voor onze honden.

De training werd uiteindelijk langer dan gepland. Het parkeren door derden voor het hek, dat de enige uitgang was, vroeg om een stukje vindingrijkheid maar uiteindelijk heeft iedereen het sloopterrein kunnen verlaten. De Haagse markt is druk bezocht...

 

31 januari
RHH Puintraining, Apeldoorn.

25 januari
RHH Puintraining, Zoetermeer.

Iedere eigenaar van een hond is bekend met het opnemen van geurtjes tijdens de wandeling, een bekend plaatje. Lekker luchtje, interessant voor de hondenneus.

RHH ©

Het reukvermogen van de hond is duizenden keren beter ontwikkeld dan die van de mens. Er wordt zelfs beweerd ...een miljoen keer sterker. Tevens maakt de hond gebruik van zogenaamde geurhersenen en is hij of zij in staat de geurstroom te onderscheiden van richting, links of rechts. Dit reukvermogen is voor een reddingshond zijn sterkste instrument.

RHH © RHH ©

Bij het zoeken op het puin is het van belang de sterkste concentratie van menselijke geur te kunnen lokaliseren en andere geuren te filteren om te komen tot een goed resultaat. Het blijft een pracht gezicht op te zien hoe Bibi dit zintuig optimaal gebruikt. De neus staat open en het slachtoffer wordt gevonden!

11 januari
RHH Puintraining, Apeldoorn.

1 januari
Jaaroverzicht 2008 van de voorzitter van de RHH. (meer...)

R eddingshonden H ulpdienst H olland / SARdogs Holland in 2008

Het jaar 2008 loopt al weer ten einde en dus is het tijd om terug te kijken op de afgelopen 12 maanden.
De RHH is dit jaar 3 maal op inzet geweest in eigen land. Het betrof inzetten in bos en waterrijke delen van ons land. Er zijn 30 reguliere RHH trainingen geweest, een gezamenlijke training met een andere reddingsorganisatie, een trainingsweek in de Belgische Ardennen en een drietal trainingsweken in Tsjechië waaraan een aantal RHH leden hebben deelgenomen.
Bij verschillende trainingen hebben we bezoekers verwelkomd, die geïnteresseerd waren in ons werk.

We hebben dit jaar helaas veel te vroeg afscheid moeten nemen van de Australian Shepherd Sheela.
Drie nieuwe honden kwamen de RHH versterken, 1 aspirant, 1 nieuwe (volwassen) hond van een RHH lid en een pup.

We kijken enthousiast uit naar het komende jaar waarbij we de deelname aan IVIC in mei in het vooruitzicht hebben en de viering van het 30- jarig bestaan van onze stichting.

De RHH is bijzonder veel dank verschuldigd aan de donateurs en sponsors die het mogelijk maken dit mooie vrijwilligerswerk te doen.
Dankzij hun steun staan wij en onze honden klaar om te zoeken naar mensen die het slachtoffer zijn geworden van een ramp of vermissing.
Ook willen we heel graag de slopers bedanken die hun terreinen beschikbaar stellen waardoor we zo realistisch mogelijk kunnen trainen.

We willen iedereen een bijzonder goed, gelukkig en gezond 2009 wensen!

Ron Barbier
Voorzitter Reddingshonden Hulpdienst Holland.
(Sardogs Holland)