<< 2002Nieuws in 20032004 >>

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Zaterdag 27 t/m woensdag 31 december
RHH 5-daagse inzet naar Iran na een hevige aardbeving in de omgeving van de stad Bam. Verslag van deze inzet vind u hier. (meer...)

In de ochtend van 26 december 2003 om 05.28 uur werd de stad Bam ( 80.000 inwoners ) en omgeving getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van richter.
Bam ligt in het zuidoosten van Iran, ± 975 km. van Teheran.

RHH ©De schatting is dat ongeveer 80% van alle gebouwen ingestort is.

Naar aanleiding van deze aardbeving werd de Reddingshonden Hulpdienst Holland (RHH) om 11.30 uur door het Rode Kruis gevraagd om stand-by te staan.
Er was contact geweest met de Rode Halve Maan (zusterorganisatie van het Rode Kruis) waarbij het verzoek werd gedaan tot het sturen van reddingshondenteams. Om 20.25 uur komt de definitieve mededeling dat de RHH ingezet gaat worden in Iran.

Samenstelling van de groep is als volgt:
5 honden + hun geleiders; 1 coördinator, 1 inzetleider en 2 logistiek.
Het Rode Kruis stuurt een veldmedewerkster mee.
Op 27 december vertrekt de groep vanaf Schiphol Airport naar Istanbul. Dan vanaf Istanbul naar Teheran Airport en uiteindelijk naar Bam.
In Bam worden we opgevangen door een medewerker van de Rode Halve Maan die werkt op het crisiscentrum.
Voordat we naar het basiskamp gaan maken we eerst een verkenningtocht door de stad Bam. Tijdens deze tocht werd al snel duidelijk dat de overlevingskansen van de slachtoffers minimaal zouden zijn door de structuur van het puin.
Op het crisiscentrum hebben alle reddingsteams van diverse landen hun tentenkamp opgeslagen. De zoekgebieden in de stad waren, door de Rode Halve maan en United Nations, opgedeeld in sectoren en wij worden verzocht om samen met de IRC (International Rescue Corps) te gaan naar sector 4.
Daarnaast kwam ook het verzoek om, wederom met de IRC, naar dorpen in het noorden te gaan omdat daar nog geen reddingswerkers waren geweest.
Helaas heeft de RHH geen levende slachtoffers onder het puin kunnen verwijzen met de honden.
Op verzoek van de coördinerende organisaties werd er besloten om het searchgedeelte te verkleinen en de medicalsupport te vergroten. Dit had als gevolg dat we op dinsdag moesten vertrekken naar Kerman vanwaar ons vliegtuig (KDC10 van de Koninklijke Luchtmacht) om 22.45 uur ons naar Istanbul brengt en de volgende dag doorvliegt naar Eindhoven waar we om 17.15 uur landen.

Wat kan U doen om te helpen?

RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH ©

Zondag 14 december
RHH Bostraining in Ede.

 

Zondag 30 november
RHH Puin training in Tiel. Locatie, de oude fabriek van Daalderop.

Zondag 16 november
RHH Training. Reddingshonden training in Veldhoven op het voormalige Prinses Irene Kamp.

Woensdag 5 november t/m zondag 9 november
Op initiatief van Sonar zoekhonden en Reddingshonden Werkgroep Zeeland is er in een lang weekend voor instructeurs en coaches van reddingshonden groepen in Nederland.
De RHH neemt hieraan deel met 3 instructeurs. Tijdens het weekend worden lezingen gehouden door externe gastsprekers en mensen binnen de reddingshondenwereld met een bepaalde expertise. Naast de theorie wordt er in de praktijk gewerkt op puin en vlakte.

Zondag 2 november
Puin training in Den Haag. Locatie "de blauwe aanslag" hoek Prinsengracht / Buitenom.
Dit oude krakersbolwerk werd gesloopt en dat bood ons een zeer realistische puinlocatie op waar de RHH getraind heeft in het zoeken en verwijzen van "slachtoffers" verstopt in het puin.

 

Zaterdag 25 oktober
Gezamenlijke bostraining in Vollenhove van de RHH met de Reddingshonden Werkgroep Overijssel.

Zondag 19 oktober
Tussendoor puin training in Den Haag. Locatie "de blauwe aanslag" hoek Prinsengracht / Buitenom.
Op een realistische puinlocatie is door een aantal leden van de RHH getraind in het zoeken en verwijzen van "slachtoffers" verstopt in puin.

Vrijdag 10 oktober t/m woensdag 15 oktober
Trainings 6-daagse in de Belgische Ardennen voor alle RHH leden en ondersteunende leden. Tijdens deze dagen wordt veel aandacht besteed aan bringselen, kaart- en kompas lezen, inzet tactiek, opzet inzet, theorie etc. Naast de honden en hun geleiders wordt er ook van logistiek medewerkers en inzetleiders weer veel verwacht. De avond/ nachtoefening is een vast onderdeel van het programma. Praktijk en theorie moeten dan toegepast kunnen worden.

Zondag 5 oktober
RHH Training puin locatie Gedempte gracht in Den Haag.
Interview met Hans Smit door "De Brigade". Tijdschrift voor reddingsbrigades.

 

Dinsdag 23 september
Lezing door de RHH voor de Lionsclub Krimpenerwaard. Drie hondengeleiders plus hond verzorgen een presentatie van het werk van onze stichting. Dit wordt ondersteund middels een PowerPoint presentatie, foto's en videomateriaal van inzet en trainingen.

Zondag 21 september
Algemene Ledenvergadering van de Reddingshonden Hulpdienst Holland in Rotterdam.
Twee maal per jaar wordt een A.L.V gehouden waarbij o.a. inzetlijst, groepsindeling, lopende projecten etc. worden doorgesproken. Ook het aanbod van bezoekers is een vast onderdeel. Wij zijn bijzonder verheugd dat de trainingen van de RHH goed bezocht worden. Op deze manier werken we veelvuldig met "vreemde" slachtoffers.

Dinsdag 16 september
Eerste uitzending onze Ranger alias Bumper op SBS6.
Ranger werkt mee aan het programma Sterrenbeurs.

Zondag 7 september
Reddingshonden training in Veldhoven op het voormalige Prinses Irene Kamp. Er werd 's ochtends in 2 groepen gewerkt aan bringsel oefeningen en 's middags was de training gewijd aan inzet oefeningen voor de inzetbare honden.
Toets (Blufpokers Josti Toets) heeft haar eerste reddingshonden training meegemaakt. Toets is een Hollandse Smoushond, teefje geboren op 14 juli 2003.

 

Maandag 25 augustus
Lieke is geslaagd voor de puppy cursus bij De Vrije Sprong te 's Gravenzande. Ze heeft de 3e prijs behaald en heeft een bekertje gewonnen.

Dankzij onze sponsor Galjoen zien de RHH jassen er keurig uit!

Zondag 24 augustus
Training in Veldhoven op het Prinses Irenekamp. Er werd in 2 groepen gewerkt om zowel in het bos als op het puinwerk te kunnen trainen.

Zaterdag 16 augustus
Training in Veldhoven. De RHH teams hebben een keer extra getraind omdat er een schitterend terrein tot beschikking was. Het voormalige Prinses Irene Kamp te Veldhoven. Het is een groot terrein met puin en veel bos. Tijdens deze training zijn de fantastische Magnum schoenen, Magnum T-shirts en Magnum tassen van onze sponsor uitgedeeld aan de leden.

 

Zaterdag 26 juli
Reddingshonden puintraining in Utrecht. Deze locatie bood voldoende mogelijkheden voor de verschillende niveaus van de teams. Men kon puinlopen, werken met open slachtoffers, ook een hoog slachtoffer wegleggen was geen probleem. Naast het werken op een puinkegel konden er in de diverse flatgebouwen slachtoffers worden verstopt. Doordat we met diverse luchtstromen te maken hadden was er voor elke groep wel een uitdaging.

Zondag 13 juli
Reddingshonden puintraining in Amersfoort. Een flatcomplex dat gesloopt werd bood een realistische locatie voor een puintraining. Tijdens deze training deden 2 flatcoated Retriever puppies hun intrede: Dana (Highyard Dream's Quilla-Quilla) geboren op 9 mei 2003 van Marijke van Toor en Lieke (Laniek's Balieke) geboren op 13 mei van Marjoleine van Doorn.

Maandag 7 juli
Verslag van de RHH op de Ramp en Bestrijdingsbeurs bij 112 weekend op RTL5. Tijdens de reportage is onder andere de demonstratie van het zoeken naar bedolven slachtoffers onder puin, samenwerking met de KLPD en interview uitgezonden. (meer...)

Opname van RTL4 gemaakt tijdens een demonstratie op de Ramp en Bestrijdingsbeurs te Rosmalen in 2003.

Ayla doorzoekt een puinberg terwijl Marjolaine van Doorn commentaar geeft.

Nadat Ayla het bedolven slachtoffer heeft gelokaliseerd gaan de bergingswerkers aan de slag om het slachtoffer te bevrijden.

rhhdemo

 

Donderdag 22 mei
Stand-by voor afreizen naar aardbeving in Algerije. Internationale Rode Kruis kan onze veiligheid ter plaatse niet garanderen i.v.m. situatie in het land. Er is daarom besloten om de RHH niet uit te zenden naar het aardbevingsgebied.

7 t/m 10 mei
Deelname aan vakbeurs "Ramp en Bestrijding" met demo en stand voor brandweer, politie, ambulance en GGD in het Autotron te Rosmalen. (meer...)

Op de Ramp en Bestrijdingsbeurs 2003 was er een enorme belangstelling voor de demonstraties van de Reddingshonden Hulpdienst Holland. Speciaal voor de demonstraties was er een grote berg puin gestort op het buitenterrein. Op deze manier konden bezoekers een indruk krijgen van een zoekactie in een aardbevingsituatie. Dankzij de samenwerking met de Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en de Technisches Hilfswerk (THW) werd een ieder goed geïnformeerd over de verschillende disciplines tijdens een reddingsoperatie.

De demonstratie begon met het aanzetten tot zoeken van een hond van de RHH. Tot verbazing van menigeen werd het "slachtoffer" al snel door de hond aangegeven door enthousiast te blaffen, krabben op het puin of te piepen. Daarna kwam de mechelse herder Andor, van de unit honden, Dienst Levende Have Politie van de KLPD. Andor was voorzien van een camera op zijn kop, waardoor de positie van het slachtoffer visueel zichtbaar werd. Dankzij de kennis en het materieel van de THW werd het slachtoffer, op deskundige wijze, bevrijd uit zijn "benarde" positie.

Ook de stand van de RHH werd goed bezocht en vele vragen konden beantwoord worden.
Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest om ons te bezoeken...
Op maandag 7 juli besteedt RTL5 in het programma 112 weekend ruim aandacht aan deze beurs.

RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH ©

 

22 februari t/m 1 maart
Deelname aan Österreichischer Katastrophen Hilfsdienst (ÖKD) in Oostenrijk Lawinehonden cursus / examen. (meer...)

RHH © | RHH © | RHH © | RHH © | RHH © | RHH © | RHH © | RHH © |