<< 2002Inzetten 20032004 >>

27 t/m 31 december
5-daagse inzet in Iran na een hevige aardbeving in de stad Bam. (meer...)

RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH © RHH ©

Verslag inzet na de aardbeving in Bam, Iran

In de ochtend van 26 december 2003 om 05.28 uur werd de stad Bam ( 80.000 inwoners ) en omgeving getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van richter.
Bam ligt in het zuidoosten van Iran, ± 975 km. van Teheran.
De schatting is dat ongeveer 80% van alle gebouwen ingestort is.

Naar aanleiding van deze aardbeving werd de Reddingshonden Hulpdienst Holland (RHH) om 11.30 uur door het Rode Kruis gevraagd om stand-by te staan.
Er was contact geweest met de Rode Halve Maan (zusterorganisatie van het Rode Kruis) waarbij het verzoek werd gedaan tot het sturen van reddingshondenteams. Om 20.25 uur komt de definitieve mededeling dat de RHH ingezet gaat worden in Iran.

Samenstelling van de groep is als volgt:
5 honden + hun geleiders; 1 coördinator, 1 inzetleider en 2 logistiek.
Het Rode Kruis stuurt een veldmedewerkster mee.
Op 27 december vertrekt de groep vanaf Schiphol Airport naar Istanbul. Dan vanaf Istanbul naar Teheran Airport en uiteindelijk naar Bam.
In Bam worden we opgevangen door een medewerker van de Rode Halve Maan die werkt op het crisiscentrum.
Voordat we naar het basiskamp gaan maken we eerst een verkenningtocht door de stad Bam. Tijdens deze tocht werd al snel duidelijk dat de overlevingskansen van de slachtoffers minimaal zouden zijn door de structuur van het puin.
Op het crisiscentrum hebben alle reddingsteams van diverse landen hun tentenkamp opgeslagen. De zoekgebieden in de stad waren, door de Rode Halve maan en United Nations, opgedeeld in sectoren en wij worden verzocht om samen met de IRC (International Rescue Corps) te gaan naar sector 4.
Daarnaast kwam ook het verzoek om, wederom met de IRC, naar dorpen in het noorden te gaan omdat daar nog geen reddingswerkers waren geweest.
Helaas heeft de RHH geen levende slachtoffers onder het puin kunnen verwijzen met de honden.
Op verzoek van de coördinerende organisaties werd er besloten om het searchgedeelte te verkleinen en de medicalsupport te vergroten. Dit had als gevolg dat we op dinsdag moesten vertrekken naar Kerman vanwaar ons vliegtuig (KDC10 van de Koninklijke Luchtmacht) om 22.45 uur ons naar Istanbul brengt en de volgende dag doorvliegt naar Eindhoven waar we om 17.15 uur landen.

Wat kan U doen?